Kifinomultság egy csipetnyi játékossággal

Interjú 2018 pályakezdő lakberendezőjével, Szilágyiné Krisztinával

Kifinomultság egy csipetnyi játékossággal

Szilágyiné Krisztina tavaly év végén robbant be a köztudatba, mikor is először a Style & Draw enteriőrtervezési pályázaton országos 2. helyezést ért el, majd az Év 2018 Pályakezdő Lakberendezője lett mind a szakmai zsűri, mind pedig a közönség szavazatai alapján. Győztes pályamunkájában a Slate Design ultravékony kőburkolatai is megjelennek.

Melyik számodra a nagyobb megtiszteltetés, hogy a szakmai is elismer vagy hogy a közönségnek is tetszik, amit tervezel?

Egyenrangúnak tekintem a két díjat. Egyfelől természetesen az ügyfeleknek tervezek, s öröm számomra, amikor ez idegen embereknek is tetszik. Ugyanakkor fontos számomra a szakma elismerése is, hiszen ezáltal tudok növekedni, még minőségibb terveket alkotni. A zsűri tagjai között számos Ybl-díjas építész is helyet foglalt, így nagy előrelépést jelent az ő elismerésük. A közönségszavazás egyébként egy nappal korábban zárult, mint ahogy kiderült a szakmai zsűri döntése, így azt mondhatom, hogy az egyébként is komoly elismerésre az utóbbi tette fel a koronát.

Milyen elv vezet a tervezés során?

Elsősorban harmóniára, rendre, egy túlzásoktól mentes otthon kialakítására törekszem. Ez az egyensúlyra való törekvés, a textúrák, színek harmóniája adja meg az általam tervezett enteriőrök kifinomultságát.

Emellett természetesen nagyon fontos, hogy az ügyféllel együtt tudjunk vibrálni, dolgozni. Nem az a típusú lakberendező vagyok, aki csak a saját elképzeléseit valósítja meg. A megbízó otthonát tervezem, így alapvető, hogy azok az anyagok és tárgyak is bekerüljenek, melyek számára fontosak. Kettőnk gondolatait formálom eggyé.

Az általad tervezett otthonokat nézve feltűnő, hogy mennyire fontosak számodra a burkolatok, különösen a falburkolatok. Úgy vettem észre, hogy minden helyiségbe tervezel valamit, amin megakad az ember szeme…

Valóban fontos számomra, hogy valamilyen dizájnelemet sikerüljön belecsempésznem a munkáimba. Ezek minden esetben egyediek, mivel számomra nem léteznek egyenmunkák. Ugyanakkor természetesen vannak összekötő alapanyagok. A Slate Design kőfurnérjai például számomra ezt képviselik, különlegessé teszik mind az enteriőrt, mind az épületek homlokzatát. Ezért örömmel használom a terveim során, s a megbízóim is nagyon kedvelik.

Hogyan találkoztál a Slate Design kőburkolataival, hiszen egy viszonylag új termékről beszélünk?

Tanulmányaim során a társaimmal egymás között osztottuk meg az újdonságokat, s egyik kolléganőm hozott be egy kőfurnér színmintát. Már akkor megmozgatta a fantáziámat, majd a Construmán még jobban megismerkedhettem a Slate Design termékeivel, s azóta ahova csak tudom, betervezem. Mióta homlokzati terveket is készítek, előszeretettel használom kültéren is. Innovatív, különleges termék, ezért is jelent meg két helyen is az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázatra beadott munkámban: a konyhapultot és a nappali mennyezetét is a Translucent átvilágítható kőfurnér tette még egyedibbé.

Mik számodra a legfontosabb előnyei ezeknek a kőburkolatoknak?

Szeretem az újításokat, s ezek valóban új, jövőbe mutató megoldások. Nagyot dob a tereken, játékossá teszi az enteriőrt vagy éppen a homlokzatot, Translucent változata pedig igazán egyedülálló. A számtalan struktúra, szerkezet és szín pedig sokoldalúan használhatóvá teszi.

Hogy látod, milyen irányba tart a lakberendezés, melyek a legizgalmasabb trendek?

Alapjában véve az art deco a kedvenc stílusom, s szeretek fémes elemeket belecsempészni a terveimbe, mely által elegáns, különleges lesz. Persze figyelemmel kísérem a trendeket is, s adott esetben felhasználom a nekem tetsző elemeket. Úgy vélem, most a kőfurnér is felkapott lett az építészetben, lakberendezésben, mivel azonban egy építő jellegű dologról van szó, úgy vélem, nem rövid életű fellángolásról van szó, hosszú távon népszerű marad. Jól illeszkedik abba az irányvonalba, mely a természetes anyagokat helyezi előtérbe. Mind a színek, mind a burkolatok és bútorok esetében megfigyelhető egyfajta visszatérés a természethez. A kőburkolatok esetében elsősorban a mészkő színei dominálnak, a bézs és szürke árnyalatok – utóbbi meglátásom szerint még sokáig meghatározó lesz a dizájnban.

Kevesebb, mint két év alatt az iskolapadból a legjobb lakberendezők közé kerültél. Mi a titkod?

A kitartás. Amikor elvégeztem az iskolát, tudtam, hogy jó vagyok abban, amit csinálok, s ezt meg is akartam mutatni. Az, hogy híres tervezőkkel megmérettetve magam ilyen sikereket értem el, még több energiát ad.

A jövőbeni terveid is olyan ragyogóak, mint amiket a tervezőasztalon vetsz papírra?

Mindenképpen szeretném magam még több pályázaton megmérettetni, hiszen ilyenkor tudom a bennem rejlő kreativitást igazán megmutatni. Emellett e pályázatok során rengeteget tanulok. A célom az, hogy minél tökéletesebb legyek, s a legjobbak közé tartozzak, mert úgy hiszem, képes vagyok rá.


Szilágyiné Krisztináról

2017-ben végezte el elnöki és tanári dicsérettel a lakberendező iskolát, azóta is aktívan dolgozik a szakmában. A bútorok világában 2000 óta otthon van, miután férjével bútor és lakberendezési áruházat nyitott. Szereti a kifinomult, túlzásoktól mentes otthonokat, munkái során mindig a harmóniára és használhatóságra törekszik.

Honlap: https://krisztaart.hu/

Tekints meg a képgalériát, melyben szerepelnek képek a győztes tervből az Év Pályakezdő Lakberendezője pályázaton, homlokzattervek, valamint egy éppen megvalósuló terv képei – mindezek persze Slate Design kőfurnér burkolatokkal:



MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!