Kőfurnér homlokzatburkolat

A Nemzeti Műszaki Értékelés alapján az Építésügyi Minősítő Intézet által tanúsított és Teljesítménynyilatkozattal is rendelkező Slate Design LiteStone kőfurnér burkolat új távlatokat nyit a homlokzati kőburkolatok terén. A kevesebb, mint 3,0 kg/m2-es súly, a átlagosan mindössze 2 mm-es vastagság, a 1220×610 mm-es táblaméret nagyságrendekkel megkönnyíti, felgyorsítja, költséghatékonyabbá teszi a kivitelezést más hagyományos vastag ragasztott vagy konzolos kőburkolatok rögzítéséhez képest.

Homlokzati felhasználással kapcsolatban felmerülő kérdések

Most szigeteljük a házat. Mire figyeljünk, hogy később alkalmazhassuk a kőfurnér homlokzatburkolatot?

Javasoljuk, hogy használják az általunk ajánlott, erősített homlokzati rétegrendet, az annak megfelelő technológiai eljárásban. Kérdés esetén hívja szakértői vonalunkat a +36 70 6121 888 telefonszámon.

Biztos, hogy kell dübelezni a szigetelést?

Igen, mivel a Slate Design LiteStone kőfurnér lapok bár mindössze 1,5-1,8 kg/m2 súlyúak, mégis a lapok hőtágulása miatt fontos a megfelelően elkészített homlokzati fogadófelület.

Az alapfelület elkészítéséhez célszerű a homlokzati útmutatónkban leírtakat követni.  Amit itt talál meg: https://slatedesign.hu/linkek/ebook.pdf

 

Egy szigetelt homlokzat több rétegből áll, és mindegyik réteg másképp mozog a hőingadozások hatására. A szigeteléstől kifelé felépített réteget éri a legnagyobb igénybevétel, hiszen itt melegszik és hűl a homlokzat a leggyorsabban. Naponta akár 30-40 °C hőmérséklet különbséget kell elviselnie a szerkezetnek. A szabvány szerint megépített hőszigetelő rendszer ezeket a terheléseket  elviseli.

A Slate Design LiteStone homlokzati burkoló lapok és az általunk ajánlott ragasztóanyagok rendkívül rugalmasak, gond nélkül kibírják a napi hőingadozásokat.

Szigetelt homlokzatra szeretném használni a kőfurnért. A szigetelés már elkészült, de nem az Önök ajánlott rétegrendje szerint. Burkolhatom kőfurnérral?

Igen, ha az ajánlott rétegrendünkkel azonos műszaki tartalommal készült a szigetelés.

Abban az esetben, ha a szigetelés és/vagy színezés elkészült, de aminősége nem megfelelő, akkor megoldást jelenthet a szerkezet burkolás előtti megerősítése. Ez lehet újra hálózás és dübelezés. Ez ügyben konzultáljon kivitelező szakemberrel.

Az országban már több burkolóval dolgoztunk együtt, akiket bátran tudunk ajánlani Önnek is.

A ház le lett szigetelve, de a hálózásra csak két hónappal később került sor. Az önök rétegrendjét alkalmaztuk. A szigetelő lemez besárgult, mit tehetünk?

Ha hálózás előtt a szigetelő lap felületét átcsiszolták, akkor nem szükséges más különleges eljárás. Az EPS/XPS szigetelést mihamarabb le kell hálózni! Az EPS hőszigetelő lapok nem UV állóak! Ha a felületét a nap megégeti, akkor sárgul és porlik, a tapadó szilárdsága romlik, erre hálózni és burkolni nem szabad!

Mi a megfelelő időszak a Slate Design kőfurnér lapok burkolására?

Ideális a tartósan 15 és 25°C közötti hőmérsékleti tartományban dolgozni, lehetőleg a tűző napsütést kerülve.   A sötét lapok beépítéséhez árnyékoló hálót kell használni!

A fekete kőfurnér homlokzatburkolat tényleg felmelegedhet a napon akár 80°C fokra?

Ennyire nem. Viszont tény, hogy a sötétre színezett felületek gyorsabban és jobban felmelegszenek.  A sötét kőfurnér burkolat beépítése során a felületet óvni kell a  közvetlen napsugárzástól.  A hirtelen felületi felmelegedést árnyékoló háló használatával kell elkerülni.

Saját tesztjeink is bizonyítják, hogy egy derült napon, 32°C-os augusztusi levegőhőmérséklet mellett egy fehér színezett vakolat 54°C, míg ugyanekkor a Black kőfurnér burkolat mintegy 64°C fokra melegedett fel 13:30-kor.

Beépítés után a Slate Design burkolat túlteljesíti a környezeti hőmérséklet igénybevételi maximumot, hiszen a Slate Design kőfurnér lapok, és az ajánlott ragasztónk hőlökésállósága megfelelt olyan teszteken, ahol a modern kerámia burkoltoktól elvárt 145°C-ig is melegítették a burkoltokat.

A sötét homlokatburkolatok esetén a fogadófelületnek alkalmazkodnia kell a hőingadozás mértékéhez és gyakoriságához. Szigetelt homlokzat esetén a szigeteléstől kifelé található réteget éri a legnagyobb igénybevétel. Éppen ezért például a hálón keresztül kell a szigetelő lemezeket rögzíteni a falfelülethez, és a megfelelő technológiával, szakszerűen elkészített hálózott ágyazóhabarcs rétegre lehet csak burkolni.

Az általunk ajánlott homlokzati ragasztó és ragasztási mód pedig biztosítja azt, hogy az alapfelületet a legkevesebb terhelés érje a sötét lapok esetében is.  Éppen ezért javasoljuk, hogy a homlokzati útmutatónkban szereplő rétegrendet alakítsák ki a szigetelt homlokzaton.

Milyen tipikus kivitelezési hibákkal találkoztak homlokzatburkolás során?

Örömmel mondhatjuk, hogy 2013-as fennállásunk óta a Slate Design kőfurnér burkolatok hibája még soha sem merült fel!

A nem szakszerű építőipari technológiák alkalmazásából származhat olyan hiba ami bosszúságot okozhat a megrendelőnek.

Jellemző alapvető technológiai előírások amit be kell tartani:

 • a szigetelő lemezeket dübelezni kell  hálón keresztül is,
 • a műanyag dübel fejét le kell tapaszolni,
 • ne használjanak fémtányéros dübelt,
 • a hálózott ágyazóhabarcs legyen kellően vastag, kb 5mm.
 • várják meg a teljes technológiai száradási időt a burkolás előtt. A fogadó felület (ágyzóhabarcs, vakolat stb) TELJES kiszáradása után szabad csak a Slate Design kőfurnér lapokkal burkolni!
 • a hőszigetelő lemezeket mihamarabb le kell tapaszolni, mert  az UV sugárzás tönkreteszi, így a szigetelő lap felülete nem lesz hordképes. Az ilyen sérült hőszigetelő lapok felületét tapaszolás előtt le kell csiszolni.
 • tartsák be a ragasztás technológiai utasításait. A burkolólapot a ragasztóba erősen bele kell hengerelni, nem elég csak „ütögetni”. Be kell tartani a ragasztó felvitelének irányát is!
 • tűző napon, a technológia hőmérséklet tartomány fölött tilos burkolni. Lehet a levegő „csak” 28-30°C, de a szürke kéreg, amire ragasztani kívánnak 50°C. Hassználjanak árnyékoló hálót.Ennek ellenkezője, amikor a levegő 10°C fölött van, de a falfelület még csak 0°C vagy fagyott.
 • a fogadó alapfelületet legyen hordképes. Az elégtelen, gyatra minőségű, porló felületet meg kell erősíteni.
 • nem szabad a jóminőségű alpfelületet vékony, gyenge anyaggal másodolni, glettelni.

Válasszon az általunk minősített kivitelezők közül. Követelje meg a pénzéért az első osztályú munkát! Adja át a kivitelezőnek a homlokzati burkolási technológiai leírásunkat, ne elégedjen meg a „tudom én ezt” válasszal. Ha kivitelezőnek kérdése van, akkor hívja a műszaki tanácsadó vonalunkat: +36 70 612 1888.

Minősített Slate Design kőfurnér burkolók:

Juhász István mérnök e.v.

Tornyai Szabolcs

Barkóczi Mihály burkoló

 • Országos kivitelezés
 • 06 70 388-8132

Az Önök által ajánlott homlokzati ragasztó vízálló?

Igen, de ez nem azt jelenti, hogy a ragasztást végezheti vizes felületre, vagy a ragasztott burkolatot hátoldalról érheti víz.

Figyeljen arra, hogy az elkészült homlokzati burkolat mögé ne kerülhessen csapadék víz! Tartsa be a normál építőipari technológiai eljárásokat.

MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!