A beton homlokzatburkolat előnyei és alkalmazhatósága

A beton homlokzatburkolat a 20. században terjedt el.

A beton homlokzatburkolat előnyei és alkalmazhatósága

A betonról nekünk itt Közép-Kelet-Európában általában a lakótelepek és a szocreál építészet mai szemmel csúnya épületei jutnak eszünkbe. A beton azonban jóval több ennél. Egy fantasztikus, sokoldalú és praktikus építőanyag, amely a 20. századtól kezdve homlokzatokon is egyre gyakrabban tűnik fel. Mit érdemes tudni a beton homlokzatburkolatról?

Beton: nem az, amire elsőre gondolnánk

A betonról a legtöbben a modern – és általában csúnya – épületekre asszociálunk. Pedig már az antikvitásban is használták, és megfelelően használva gyönyörű épületeket lehet építeni vele. Hihetetlenül sokoldalú és megbízható anyag. Az ókori rómaiak olyan speciális anyagösszetételt alkalmaztak, amely öngyógyítóvá tette azt: nem csoda, hogy ma is állnak az ezeréves viaduktok és épületek! A modern beton természetesen túlszárnyalja ókori elődjét, a mai gyártási technológiának köszönhetően elképesztően ellenálló és tartós.

Ennyiféle stílust szolgálhat a beton

Ezen túl a megfelelő kezekben fantasztikus építészeti kifejezőeszköz. Akár hagyományos látszóbeton elemekről van szó, akár beton homlokzatburkolatról vagy belsőépítészeti megoldásokról, letisztult és elegáns, ezzel együtt végtelenül kreatív megjelenést adhatunk a betonnal kialakított tereknek. Nem hiába használták Le Corbusiertől kezdve a modern építészet nagyjai: a technológia fejlődésével egyre többféle betonelem gyártása vált lehetségessé, új formanyelvet emelve be a modernizmusba.

A minimalizmus  is nagyon szívesen alkalmazza. A nagy, alapvetően homogén felületek kihangsúlyozzák a formákat és a használt anyagokat, letisztult hatást eredményezve. Emellett a beton, mint anyag és textúra remek lehetőséget nyújt egy egységes hangulat kialakítására. Ha például mind a homlokzaton, mind beltérben alkalmazunk hasonló, egymásnak megfeleltethető beton elemeket, nagyon karakteres hatást érhetünk el.

De a beton arra is kiválóan alkalmas, hogy komolyságot sugározzon. Akár irodaházakról, akár kórházakról vagy középületekről van szó, a beton tiszteletet parancsol.

Beton homlokzatburkolat napjainkban

A látszóbeton és a beton homlokzatburkolat használata ma már mindennapos. Ami nem csoda, ugyanis a vizualitáson túl számos más előnnyel is kecsegtet egy beton homlokzat.

A beton homlokzat előnyei közé tartozik a tűzállóság.

A beton homlokzatburkolat előnyei

Lássuk is, miért is érdemes alkalmazni betont homlokzati díszítőelemként:

  • Nagyon sokoldalú vizuális kifejezőeszköz. Számos színváltozatban és textúra kialakítással kapható
  • Lehet egyedi méretben rendelni, így sokkal szabadabbak vagyunk a tervezési folyamat során
  • Borzasztóan tartós. Egy modern betonlap ellenáll a fagynak, hőnek, csapadéknak, anélkül hogy repedezne vagy mállana. A mechanikai hatásokkal szemben is ellenálló, nem kell félteni, hogy eltörik. A tisztíthatóság pedig már a hab a tortán!
  • Tűzálló burkolat
  • Költséghatékony megoldás
  • Nem nagyon igényel karbantartást, így nem kell extra költségekkel számolni
  • A beton kiváló hőszigetelő és hangszigetelő, így hozzájárul az épület hőszigeteléséhez és hangszigeteléséhez
  • Mivel a betont nagyrészt helyben kitermelt anyagokból állítják elő, környezetbarát anyag. Ehhez hozzájön még az, hogy hőszigetelő tulajdonságainak köszönhetően csökken az épület energiaigénye. Így duplán is környezetbarát anyag.
  • Könnyen, gyorsan és kevés hulladék keletkezése mellett felszerelhető, ami csökkenti a kivitelező által szükséges munkaórák számát.

Beton homlokzatburkolat a Slate Designtól

Finombeton lapgyártó üzemünkben magas minőségű, igazolt teljesítményű betonból,  gyártunk kiváló beton homlokzatburkolat lapokat. Ezek a lapok anyagukban színezettek, így nem kell félni, hogy elkopik a szín. Termékeink a különleges alapanyagoknak köszönhetően repedésmentesek és fagyállóak.

2,5-10 cm vastagságú, maximum 250 x 125 cm-es méretben gyártunk lapokat, színválasztékunk pedig a hófehértől a pasztellszíneken át az antracitszürkéig terjed.

Érdeklik beton homlokzatburkolataink? Vegye fel velünk a kapcsolatot!MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!