Kőfajták és esztétikus burkolati megoldások

Kőfajták

Kőfajták és esztétikus burkolati megoldások

A kövek egyes típusai kifejezetten jól megmunkálhatók, és remek megoldást jelentenek kül- és beltéri burkolatként, díszítőelemként. Mészkő, homokkő, gránit – érdemes megismerni, milyen kőfajták léteznek, és mit kell tudni róluk. Egyes kövek ugyanis kevésbé bírják az időjárás viszontagságait, így inkább beltéren alkalmasak, míg más anyagok szinte bármilyen zord körülményekkel megbirkóznak.

Kőfajták

A kövek olyan szilárd és kemény tárgyak, amelyek a föld rétegeiben ásványokból, vagy ásványi anyagokból képződnek. Értékük szinte felbecsülhetetlen, gondoljunk csak a gyémántra. Az építészet világában pedig kifejezetten nagy hasznát veszik a különböző típusoknak. A kő azonban nemcsak gránit, vagy márvány. Burkolatként pedig a természetes kövek jelentik az egyik legjobb, legszebb megoldást.

Természetes kövek

Természetes kövek

Ha azt mondjuk: Parlament, Fehér Ház, egyiptomi piramisok, valószínűleg senki nem vitatja, hogy tökéletesen találták el az épületek megjelenését. A titok egyik kulcsa abban rejlik, hogy természetes köveket használtak a burkolati munkákhoz. A mészkövet, homokkövet és egyéb kőfajtákat már nagyon régóta munkálják meg, illetve használják fel. És milyen jól teszik.

Mészkő

A mészkő az egyik legjobban megmunkálható, és kitermelhető kőfajta. Legnagyobb része kalcium-karbonát (CaCO3). Sokszínű, változatos, szerves eredetű, egyásványos üledékes kőzet. Eredeti forrását a magmás kőzetek ásványaiból származó kalcium-ionok adják.

Egyik típusa, a süttői mészkő adta továbbá az Országház burkolatának egyik alapját. Történelme pedig még ennél is régebbre nyúlik vissza. A kőben rejlő lehetőségeket ugyanis például már a maja civilizációkban, és a piramisok megépítésekor is felfedezték.

Mészkő felhasználása

A travertin mészkő kifejezéssel szintén sokat lehet találkozni. Ez lényegében az édesvízi mészkövet takarja, ami az üledékes kőzetek csoportjába sorolható. Fő ásványa a kalcit. Anyagának köszönhetően már ősidők óta felhasználják. Könnyen megmunkálható és esztétikus megjelenése miatt vált kifejezetten népszerűvé. Lyukacsos szerkezete miatt elsősorban azonban beltéri felhasználásra ajánlott.

Nemcsak a régi időkben, hanem napjainkban is közkedvelt építészeti megoldás. A puhább típusok inkább beltérre alkalmasak, az erősebb anyagok viszont fagyálló képességük miatt kültéren is felhasználhatók. Összességében egy

  • tartós,
  • időtálló,
  • esztétikus

burkolati anyag. Ami pedig a piszkos anyagiakat illeti: hosszú távon is jó befektetésnek minősül, hiszen burkolatot nem pár évre választ az ember.

Márvány

A márvány egy kalcitból (és akár dolomitból) álló metamorf kőzet. Lényegében a mészkő egy átalakult típusa, ami szintén könnyen megmunkálható. Szép felülete és időtállósága miatt szintén hamar felfedezték az építészet világában. Igazán esztétikus külsejét csiszolás után éri el. Színe igen változatos: a szürkétől kezdve a vörösig, feketéig bármi előfordulhat.

Gránit

A gránit a mélységi magmás kőzetek csoportjának tagja. Magyarországon az egyik legrégebbi kőzet, ugyanis a Kelet-Mecsekben már körülbelül 1 milliárd évvel ezelőtt is fellelhető volt. Magas kvarc tartalmának köszönhetően az egyik legkeményebb kőzet, ami épületek külső homlokzatához, vagy akár konyhai- és fürdőszobai munkalapokhoz is kiváló megoldást nyújthat fizikai ellenállóképessége miatt. Szemcsés szerkezetű, többféle színben (világosszürke, kék, vörös stb.) is előfordulhat.

Homokkő

A homokkő természetes szilárdságáról, tartósságáról és csúszásgátló tulajdonságairól híres.  Üledékes kőzet, a mechanikus üledékek csoportjába tartozik A Fehér Ház, vagy éppen Jeruzsálem egységes arculatának titka is az ezerszínű homokkő felhasználásban rejlik. Magyarországon is az egyik legelterjedtebben használt műemléki kőanyag.

Homokkő

Házak, épületek  építőköveként, lábazatként, kerítésként, támfalként, fedkövek, párkányok készítéséhez, homlokzatok burkolataként, oszlopok és lépcsők kialakítására egyaránt alkalmas. Színvilága változatos, többféle megjelenéssel elérhető.

Gabbró

A gabbró szintén mélységi magmás kőzet. Szép, mutatós kőfajta, ezért épületek burkolatán is előfordul. Megmunkálása azonban nem a legkönnyebb. Egyes típusait viszont inkább a művészetben alkalmazzák díszítőelemként.

Kövek impregnálása, tisztítása

A kő tehát ősidők óta az egyik legnépszerűbb építészeti anyag. Eleganciát sugároz, ahhoz viszont, hogy megóvjuk a felületét, időről időre szükséges lehet impregnálni. Ez azt jelenti, hogy az egyik anyagot a másikkal átitatjuk, megelőzve ezáltal a különböző szennyeződések kialakulását.

Az impregnálás előtt tisztítsuk meg a kőfelületet, majd speciális tisztítószerrel, vagy magasnyomású mosóval dolgozzunk. Ezt követően jön a

  • súrolás, a
  • vízfelszívás, majd a
  • szárítás.

Végül pedig maga az impregnálás, a “nedveset a nedvesre” elv alapján. Előfordulhat, hogy kétszer is impregnálni kell. Az első és a második szakasz között várjunk körülbelül 10-20 percet (legfeljebb fél órát). Fontos ugyanis, hogy a mészkő felülete még nedves legyen. Az anyagfelesleget itassuk fel. A felület legyen egyenletes a használt impregnálószerrel.

Kőburkolat telepítése

A Slate Design ultravékony, rusztikus, mégis innovatív, 100%-ban természetes kőburkolata rugalmas, hajlítható és rendkívül könnyű. Egyik különlegessége, hogy háttér-megvilágítással alkalmazva rendkívül látványossá teszi a bútorokat, pultokat, falakat, kirakatokat és displayeket. Különböző erősségű és színű megvilágítással tehát egészen egyedi hatásokat érhetünk el,

Egy rendkívül vékony kőburkolat, ami agyagpala vagy, csillámpala rétegből, továbbá egy speciális, üvegszállal megerősített, fényáteresztő, áttetsző műgyanta hátsó hordozó rétegből áll. Rugalmas, stabil, időtálló, sokszínű és környezetbarát megoldás. Megmunkálásához pedig nincs szükség speciális szerszámokra sem, hiszen vékony csiszolókoronggal is vágható.

Kőburkolat

A legtöbb kül- és beltéri felületre egyszerűen felragasztható. Az általunk kínált kültéri burkolatok jó ár-érték aránnyal bírnak, ultravékony megjelenésük pedig egyedi az egész piacon. Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy a pontos ár kiszámításához használja kalkulátorunkat.MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!