KAPCSOLAT

Slate Design Kft.

Bemutató terem: 3300 Eger, Tárkányi út 92/G (Agria Vállalkozói Park)

Telefon:
+36 70 620 7999 – Bánki Gergő
+36 70 612 6125 – Kerényi Réka

E-mail: info@slatedesign.hu

Nyitvatartás:
Hétfő–Péntek: 08:00–16:30
Szombat: előzetes egyeztetés alapján

 

Kő impregnálása: a burkolatok tisztításának szabályai

Kő impregnálás házilag

Kő impregnálása: a burkolatok tisztításának szabályai

A kő felületének megóvása érdekében időről időre impregnálni kell. Legyen szó természetes kőről, bel- vagy kültéri burkolatról, illetve műkőről, a megfelelő tisztítás és ápolás elengedhetetlen. Ebben a bejegyzésben összeszedtük, mit érdemes tudni a kőfelületek impregnálásáról, illetve hogyan és milyen bevált módszerek használatával tehetünk szert garantált, hosszú távon is hatásos eredményre.

Miért fontos az impregnálás?

Az impregnálás során az egyik anyag másikkal való átitatását értjük. Ezáltal a létrehozott felület ellenállóbbá válik. Elkerülhetjük vele a természeti károkat, illetve megelőzhetjük a szennyeződések kialakulását, a gombák és mohák megtelepedését, vagy a penészedést. Víztaszító mivolta miatt a beltéri burkolatok sem lesznek olyan fogékonyak a különböző foltok beszívására. Pár évente tehát érdemes megismételni az impregnálást.

Milyen köveket lehet impregnálni?

Szinte bármilyet. Az impregnáló szerek sokféle típusra alkalmazhatóak. A kül- és beltéri burkolatok különösen igénylik az ellenálló képességet, de műkőre, térkőre vagy akár szobrokra is hatékonyan felhasználhatók. Savas bázisú-, semleges koncentrátumok és folyékony fényezők egyaránt jó alternatívát jelenthetnek. A népszerű építészeti anyagok tisztítása szintén alapvető. A mészkő impregnálásáról korábbi bejegyzésünkben írtunk blogoldalunkon.

Természetes kő impregnálása

Kőfelületek impregnálása házilag

A kőfelületek impregnálása alapvetően nem bonyolult folyamat. A megfelelő előkészítés és alaposság azonban elkerülhetetlen. A kosz nem képes tartósan megtelepedni a kezelt felületen, ha az adott felületet szakszerűen impregnáltuk. Így pedig a tisztítás már egyszerű lesz. Fontos, hogy legyünk tudatában, milyen típusú kővel van dolgunk. A piacon több speciális tisztítószert is lehet kapni, amelyek kifejezetten mészkőhöz, vagy egyéb anyagokhoz lettek tervezve. 

Az impregnálás előtt tisztítsuk meg a kőfelületet, majd a speciális tisztítószerrel, vagy magasnyomású mosóval kezdjünk neki a munkának. Ezt követi a súrolás, a vízfelszívás, majd a szárítás. Ha ezekkel megvagyunk, jöhet maga az impregnálás. Alkalmazzuk a “nedveset a nedvesre” elvet. Előfordulhat, hogy kétszer is impregnálni kell. Az első és a második szakasz között várjunk, legfeljebb fél órát. Fontos ugyanis, hogy a mészkő felülete még nedves legyen. Az anyagfelesleget itassuk fel. Az adott felület, amelyen dolgozunk, legyen egyenletes a használt impregnálószerrel. 

Ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, kérhetjük szakember segítségét is. Az éves gondozás nem árthat, a kőfelület így pedig biztosan a megfelelő ellátást kapja.

Kőfelület impregnálás

Kőimpregnáló szerek 

A kőimpregnáló szerek nemcsak óvják a felületek épségét, hanem ki is emelik azok színét és struktúráját. Keresett termék a műkő impregnálószer, de szinte bármilyen kőburkolathoz találhatunk megfelelő típust. Aki a természetes kövekre esküszik, szintén nem kell csüggednie. Egyes speciális darabok kifejezetten a terméskövek és egyéb természetes, bányászott kövek impregnálására szolgálnak. A kezelt felület így vízlepergetővá válik, és hosszú távon védi, illetve megóvja a kő állagát. 

Fontos, hogy a kezelendő felületről minél alaposabban távolítsuk el a szennyeződéseket, hiszen a védőréteg felhordása utána már sokkal nehezebb dolgunk lesz. A kövek pórusai sem lesznek eltömítve, megtartva azok természetes vízháztartását. Egyes speciális szerek pedig UV- és időjárás elleni védelmet is biztosítanak. A kőimpregnáló szerek tehát összességében hosszú távú, stabil védelmet nyújtanak, megakadályozzák a kövek károsodását.

Természetes kőburkolat

Természetes és elegáns kőburkolat kialakítása

A kő, mint díszítőelem, ősidők óta az egyik legnépszerűbb építészeti anyag. Egyfajta természetes eleganciát sugároz. Napjainkban pedig megtarthatjuk a természetes kövek eredetét és szépségét azáltal is, hogy közben modern, innovatív megjelenést kapunk. Az ultravékony kőburkolat pedig remekül szolgálja a ház külső és/vagy belső részét egyáltalán, szinte tökéletes stílust és megjelenést okozva.

A SlateDesign innovatív kőfurnér termékei természetes palakő, mészkő, illetve homokkő lapok rétegeinek szétválasztásával jönnek létre. Egyedei színvariációkat kaphatunk, hiszen annak csakis a természet szab határt. Egyik oldala igazi kő, hátoldalán pedig üvegszál erősítéses műgyanta vagy természetes rost található. A valódi kőburkolat így rugalmas, hajlítható és rendkívül könnyű, mely a legtöbb kül- és beltéri felületre egyszerűen felragaszthatóvá válik. Varázsoljon hihetetlenül egyedi és exkluzív valódi kőburkolat felületet otthonába, üzletébe, irodájába. Kérjen egyedi árajánlatot!

Kérdése merült fel vagy rendelni szeretne? Lépjen velünk kapcsolatba!MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!