Kő impregnálása: mészkő és egyéb burkolatok tisztítása

Kő impregnálás házilag

Kő impregnálása: mészkő és egyéb burkolatok tisztítása

A kő felületének megóvása érdekében időről időre impregnálni kell. Legyen szó természetes kőről, bel- vagy kültéri burkolatról, illetve műkőről, a megfelelő tisztítás és ápolás elengedhetetlen. Ebben a bejegyzésben összeszedtük, mit érdemes tudni a kőfelületek impregnálásáról, illetve hogyan és milyen bevált módszerek használatával tehetünk szert garantált, hosszú távon is hatásos eredményre.

Miért fontos az impregnálás?

Az impregnálás során az egyik anyag másikkal való átitatását értjük. Ezáltal a létrehozott felület ellenállóbbá válik. Elkerülhetjük vele a természeti károkat, illetve megelőzhetjük a szennyeződések kialakulását, a gombák és mohák megtelepedését, vagy a penészedést. Víztaszító mivolta miatt a beltéri burkolatok sem lesznek olyan fogékonyak a különböző foltok beszívására. Pár évente tehát érdemes megismételni az impregnálást.

Milyen köveket lehet impregnálni?

Szinte bármilyet. Az impregnáló szerek sokféle típusra alkalmazhatóak. A kül- és beltéri burkolatok különösen igénylik az ellenálló képességet, de műkőre, térkőre vagy akár szobrokra is hatékonyan felhasználhatók. Savas bázisú-, semleges koncentrátumok és folyékony fényezők egyaránt jó alternatívát jelenthetnek. A népszerű építészeti anyagok tisztítása szintén alapvető. A mészkő impregnálásáról korábbi bejegyzésünkben írtunk blogoldalunkon.

Természetes kő impregnálása

A mészkő

A mészkő egy kifejezetten jól hasznosítható, egyásványos üledékes kőzet. Jó hőszigetelő képességgel bír és megmunkáltathatóság szempontjából is előnyös anyag. Komoly építészeti lehetőségeket rejt, jól alkalmazható például burkolásra. Kevesen tudják, de igaz, hogy a mészkövet az esővíz oldja.  Megóvásához azonban nem árt tisztában lenni az impregnálás fontosságával és annak lépéseivel.

Kőfelületek impregnálása házilag

A kőfelületek impregnálása alapvetően nem bonyolult folyamat. A megfelelő előkészítés és alaposság azonban elkerülhetetlen. A kosz nem képes tartósan megtelepedni a kezelt felületen, ha az adott felületet szakszerűen impregnáltuk. Így pedig a tisztítás már egyszerű lesz. Fontos, hogy legyünk tudatában, milyen típusú kővel van dolgunk. A piacon több speciális tisztítószert is lehet kapni, amelyek kifejezetten mészkőhöz, vagy egyéb anyagokhoz lettek tervezve. 

Az impregnálás előtt tisztítsuk meg a kőfelületet, majd a speciális tisztítószerrel, vagy magasnyomású mosóval kezdjünk neki a munkának. Ezt követi a súrolás, a vízfelszívás, majd a szárítás. Ha ezekkel megvagyunk, jöhet maga az impregnálás. Alkalmazzuk a “nedveset a nedvesre” elvet. Előfordulhat, hogy kétszer is impregnálni kell. Az első és a második szakasz között várjunk, legfeljebb fél órát. Fontos ugyanis, hogy a mészkő felülete még nedves legyen. Az anyagfelesleget itassuk fel. Az adott felület, amelyen dolgozunk, legyen egyenletes a használt impregnálószerrel. 

Ha nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, kérhetjük szakember segítségét is. Az éves gondozás nem árthat, a kőfelület így pedig biztosan a megfelelő ellátást kapja.

Kőfelület impregnálás

Beltéri kőburkolat tisztítása

A beltéri kőburkolatok tisztítása során is fontos, hogy azok megőrizzék szépségüket és tartósságukat. Azonban a kőburkolatok tisztítása sok odafigyelést igényel, különösen akkor, ha különféle anyagokat vagy foltokat kell eltávolítani a felületről.

A legjobb módja a beltéri kőburkolatok tisztításának az, ha enyhe tisztítószert és puha szivacsot vagy rongyot használunk, és óvatosan töröljük le a felületet. Az erőteljes tisztítószerek vagy a durva kefék viszont sérüléseket okozhatnak a kőfelületen, ezért ezeket kerülni kell.

Kültéri kő impregnáló

A kültéri kőburkolatok impregnálása a tartósság és a szépség megőrzése érdekében még inkább nélkülözhetetlen. Az impregnáló anyagok segítenek megvédeni a kőburkolatot az időjárás hatásaitól, a nedvességtől és az egyéb szennyeződésektől.

Az impregnálás előtt azonban fontos, hogy a kőfelületet alaposan megtisztítsuk és megszárítsuk. Ezután az impregnáló anyagot egyenletesen kell felvinni a kőfelületre, és hagyni kell megszáradni. Az impregnálás általában évente egyszer ajánlott, hogy az eredmény hosszabb ideig megmaradjon.

Kőburkolat impregnáló

A kőburkolat impregnáló egy olyan anyag, amelyet a kőburkolatok védelmére használnak. Az impregnáló anyagok hatékonyan védenek a kőfelületeket a nedvességtől, az időjárás hatásaitól, a kosztól és a szennyeződésektől.

Az impregnáló anyagok használata olyan esetekben is fontos lehet, mint amikor a kőfelületet a szabadban használják, ahol a környezeti hatások erősebbek. Az impregnáló anyagok segítségével hosszabb élettartamot biztosíthatunk a kőburkolatoknak, és megóvhatjuk azokat a különféle káros hatásoktól.

Terméskő tisztítása házilag

A terméskő egy nagyon népszerű anyag a kültéri burkolatokhoz, de az időjárás és az egyéb környezeti hatások miatt könnyen piszkosodhat. Azonban a terméskő tisztítása házilag is elvégezhető.

Tisztítsuk le a kőburkolatot egy kefével vagy seprűvel, hogy eltávolítsuk az elszáradt leveleket, a por és egyéb szennyeződéseket. Ezután egy enyhe tisztítószert használhatunk, amelyet vízzel hígítunk, és óvatosan dörzsöljük a kőfelületre. A tisztítószert alaposan le kell öblíteni vízzel, és a felületet megszárítani.

Ha azonban a terméskőfelület nagyon koszos vagy elszíneződött, akkor lehet, hogy szakember segítségét kell igénybe venni a tisztításhoz.

Mészkő impregnálása házilag

Ahhoz, hogy megóvjuk a mészkő felületét, elengedhetetlen annak kezelése. Az ápolás egyik fő lépése az impregnálás. Mivel a mészkő felületén is szennyeződések keletkezhetnek, ezért fontos a megfelelő tisztítás elvégzése. Ehhez pedig önmagában a csiszolás nem elég.  Az impregnálás vízlepergető hatással bír, ezáltal a téli csapadék nem szivárog be a pórusokba. Megakadályozza továbbá a mohásodást és  az egyéb kellemetlen tényezők létrejöttét. Számos kőfelületet érdemes impregnálni, ezek közé tartozik a mészkő is.

Vízszintes felületeknél érdemes lehet körülbelül évente egyszer impregnálni, ez főként a kültéri felületek esetén válhat szükségessé. A mészkő ugyanis ekkor nagyobb eséllyel szorul ápolásra, tisztításra. Kültéri homlokzatot senki sem szeretne évente kenegetni, ezért ilyen célra érdemes jó minőségű időjárásálló szert használni.

A mészkő impregnálók használatával speciálisan erre a célra kifejlesztett szereket alkalmazhatunk. Szinte minden különböző felületre találni elérhető terméket a piacon. Legyen szó például természetes kövekről. Savas bázisú-, semleges koncentrátumok és folyékony fényezők egyaránt megfelelhetnek az impregnáláshoz.

A mészkő impregnálása egyszerű, de megfelelő előkészítést és alaposságot igényel. Az első lépések egyike, hogy tisztítsuk meg a mészkő felületét. Ezt megtehetjük speciális tisztítószerrel vagy magasnyomású mosóval is. Itt a lépések a következők:

  • súrolás
  • vízfelszívás
  • szárítás

Csak ezt követően végezzük el az impregnálást. Itt is kövessük a “nedveset a nedvesre” elvet, vagyis ha szükséges,  kétszer impregnáljunk. Az első és a második szakasz között várjunk kicsit, de ne sokat, legfeljebb fél órát. Fontos, hogy a mészkő felülete még nedves legyen. Az anyagfelesleget itassuk fel.

Az impregnált felület legyen egyenletes a használt impregnálószerrel. A felhasználandó anyag a mészkő felvevő képességétől és a felhordás technológiájától is függ.

Mészkő impregnálás

Kőimpregnáló szerek

A kőimpregnáló szerek nemcsak óvják a felületek épségét, hanem ki is emelik azok színét és struktúráját. Keresett termék a műkő impregnálószer, de szinte bármilyen kőburkolathoz találhatunk megfelelő típust. Aki a természetes kövekre esküszik, szintén nem kell csüggednie. Egyes speciális darabok kifejezetten a terméskövek és egyéb természetes, bányászott kövek impregnálására szolgálnak. A kezelt felület így vízlepergetővá válik, és hosszú távon védi, illetve megóvja a kő állagát.

Fontos, hogy a kezelendő felületről minél alaposabban távolítsuk el a szennyeződéseket, hiszen a védőréteg felhordása utána már sokkal nehezebb dolgunk lesz. A kövek pórusai sem lesznek eltömítve, megtartva azok természetes vízháztartását. Egyes speciális szerek pedig UV- és időjárás elleni védelmet is biztosítanak. A kőimpregnáló szerek tehát összességében hosszú távú, stabil védelmet nyújtanak, megakadályozzák a kövek károsodását.

Természetes és elegáns kőburkolat kialakítása

A kő, mint díszítőelem, ősidők óta az egyik legnépszerűbb építészeti anyag. Egyfajta természetes eleganciát sugároz. Napjainkban pedig megtarthatjuk a természetes kövek eredetét és szépségét azáltal is, hogy közben modern, innovatív megjelenést kapunk. Az ultravékony kőburkolat pedig remekül szolgálja a ház külső és/vagy belső részét egyáltalán, szinte tökéletes stílust és megjelenést okozva.

A SlateDesign innovatív kőfurnér termékei természetes palakő, mészkő, illetve homokkő lapok rétegeinek szétválasztásával jönnek létre. Egyedei színvariációkat kaphatunk, hiszen annak csakis a természet szab határt. Egyik oldala igazi kő, hátoldalán pedig üvegszál erősítéses műgyanta vagy természetes rost található. A valódi kőburkolat így rugalmas, hajlítható és rendkívül könnyű, mely a legtöbb kül- és beltéri felületre egyszerűen felragaszthatóvá válik. Varázsoljon hihetetlenül egyedi és exkluzív valódi kőburkolat felületet otthonába, üzletébe, irodájába. Kérjen egyedi árajánlatot!

Kérdése merült fel vagy rendelni szeretne? Lépjen velünk kapcsolatba!



MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!