Mészkő, az elegáns építészeti megoldás

Mészkő

Mészkő, az elegáns építészeti megoldás

Talán nem is gondolnánk, de a mészkő egy igazán népszerű építészeti anyag. Többek között a beton alapanyaga és Parlamentet is mészkővel burkolták. Ahogyan számos más híres nemzetközi épületet is. Remek alternatíva tehát burkoláshoz. Nézzük mit is érdemes tudni erről az igazán sokrétű természetes kőzetről.

Mi az a mészkő?

A mészkő egy szerves eredetű, egyásványos üledékes kőzet. Túlnyomó része kalcium-karbonát (CaCO3). Megtalálható benne továbbá kis részben agyag és egyéb szerves anyagok is. Ahogyan nő a mészkő dolomit tartalma, úgy alakul fokozatosan dolomittá. Könnyen megmunkálható és jó hőszigetelő anyagként szolgál. Burkolatként, járólapként és akár kerítéselemként is jól hasznosítható. 

A mészkő képződése

A mészkő többféleképpen is képződhet. Eredeti forrását a magmás kőzetek ásványaiból származó kalcium-ionok jelentik. Élő organizmusok által, párologtatással, vízi környezetben szintén képződhet.

A mészkő eredete

Történelme hosszú időkre nyúlik vissza. A mészkőben rejlő építészeti lehetőségeket ugyanis már régen felfedezték. Kiváló faraghatósága miatt még üzenetek átadására is használták a maja civilizációban. Ami pedig az épületeket illeti: legyen szó a Parlamentről vagy az egyiptomi piramisokról, több híres építménynél is felhasználták a burkolás során, nem véletlenül. Kiállja az idő próbáját, tartós kőzet és hosszú távon lehet vele tervezni. Ezáltal például családi házaknál is remek alternatívát kínál.

A mészkő fajtái

A mészkő anyagi összetételét vizsgálva változatos anyag. Több fajtája is megtalálható, például a süttői mészkő, amely az Országház kialakításában is segédkezett. Építészeti szempontból továbbá főként két típusát különböztetjük meg: létezik a puha- és a kemény mészkő. A puha mészkő könnyen faragható, míg az erősebb anyag fagyálló képességgel bír. 

Mészkő felhasználása

Mészkő az építőiparban

A mészkő tehát egy olyan természetes kőzet, amely kültéri- és beltéri burkolatként szintén alkalmazható. Nemcsak a régi épületeknél, hanem az új építésű, 21. századi házaknál is hasznos. Szép és elegáns, legyen szó szinte bármilyen épülettípusról. A mészkő felhasználását tekintve tehát sokrétű funkciókkal bír. Csalódást aligha fog okozni annak, aki ezt a formát választja. Erre mutatnak jó példát a régi épületek is, amelyek a mai napig megállják a helyüket a modern építőipari megoldások között. 

A mészkő felhasználása a burkolás során egyfajta beruházást jelent. Hosszú távon azonban anyagilag is jobban kijöhetünk a felújítási költségek megspórolása miatt. Az elsődleges szempont azonban mégsem ez, hanem a strapabíróság, időtállóság és az esztétikus megjelenés. Burkolóanyagot ugyanis nem 1-2 évre választ az ember. Érdemes ezért minden nézőpontból megvizsgálni, milyen előnyei is lehetnek a mészkő felhasználásának. 

SlateDesign kőfurnér, a természetes elegancia

A követ, mint díszítőelemet már több ezer éve használják az építészetben a természetes eleganciát hangsúlyozva. Súlya és ára azonban sokáig korlátozta a széles körű felhasználását. A Slate Design innovatív kőfurnér termékei természetes palakő, mészkő, illetve homokkő lapok különböző rétegeinek szétválasztásával jöttek létre. A termék egyik oldala valódi kő, hátoldala pedig üvegszál erősítésű műgyanta vagy természetes rost. Ennek köszönhetően e valódi kőburkolat rugalmas, hajlítható és rendkívül könnyű, mely a legtöbb kül- és beltéri felületre egyszerűen felragasztható. 

Kérjen árajánlatot!MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!