Kőburkolatok nappaliba: ötletek és megoldások

Kőburkolatok nappaliba

Kőburkolatok nappaliba: ötletek és megoldások

A háztartás egyik, ha nem a legfontosabb helyisége a nappali. A kőburkolatok pedig igazán látványos módon dobhatják fel annak megítélését. Nemcsak mi magunk fogjuk jól érezni magunkat a szobába lépve, hanem vendégeink is. A nappali burkolatokat illetően napjainkban már jobbnál jobb lehetőségek akadnak, de teljesen egyedi megoldásokat is kieszelhetünk. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a természetes kövek erejét, a nappali járólapok, falburkolatok típusait, és a rusztikus hatással járó elegancia mikéntjét. 

Így dobhatod fel a nappalit természetes kövekkel

A természetesség mindig is vonzotta az embereket, nincs ez másképp az építészetben, a lakberendezésben sem. A kő pedig már ősidők óta az egyik legjobb díszítőelem. Sokszínűek, egyediek, vessünk csak egy pillantást a Parlamentre, vagy a Fehér Házra, amelyeken szintén alkalmazták őket. A nappalit ugyanígy feldobhatjuk a rusztikus, mégis innovatív megjelenésű természetes kőburkolatokkal.

Falburkolatok nappaliba

A természetes kövek fajtái, előnyei

A különböző természetes kövek hasznosak, elegánsak. A legnépszerűbb rusztikus díszítőkövek közé tartozik a 

  • mészkő, a
  • terméskő, vagy annak egyik fajtája,
  • a homokkő

is. Használhatóak falburkolatként, nappali járólapként, lényegében kültéri- és beltéri burkolatként is megállják a helyüket. Több színben is találkozhatunk velük, amit a természet határoz meg. Az egyszerű, és mindig bombabiztos sötétebb mintáktól kezdve akár a rózsaszínig is válogathatunk.

Építészeti anyagként felhasználva a nyers köveket méretre vágják, a felületüket megmunkálják. Ezt követően már csak egy lépés, hogy az otthonunkat, nappalinkat új életre keltse. A természetes kövek adta lehetőségeket összességében ziccer lenne kihagyni, bármely háztartásról is legyen szó. 

Mészkő

A mészkö, mint díszítőelem már a régi, maja civilizációkban is feltűnt. Népszerűsége azóta is töretlen. Nem véletlenül. Könnyen megmunkálható, jó hőszigetelő képességgel bír. A szerves eredetű, egyásványos üledékes kőzet túlnyomó része kalcium-karbonátból (CaCO3) áll. A Magyar Parlament alighanem az ország egyik legszebb épülete. Talán elég annyit mondani, hogy mészkővel burkolták.

Terméskő

A terméskő egy olyan rusztikus díszítőkő, ami természetes, nyers, faragatlan és csiszolatlan, egyfajta pattintott kő. Dekorációs elemként pedig hasonló népszerűségnek örvend, mint például a mészkő. Mielőtt felhasználják, legfeljebb csak minimálisan munkálják meg. A nappaliban is egészen jól mutathat, leginkább falburkolatként szokás alkalmazni. 

Homokkő

Az ezerszínű homokkő a terméskő csoportjának tagja. Elsősorban különleges karaktere miatt olyan népszerű az építészetben. Ismert természetes szilárdságáról, tartósságáról és csúszásgátló tulajdonságairól. Elsősorban kültéri burkolatként szokták felhasználni, de beltéri lépcsők kialakítására is alkalmas lehet.

Kőburkolatok a nappaliba

A nappali az otthonunk közösségi tere. A hely, ahol délutánonként megpihenünk, dolgozunk, vagy ahol nem utolsósorban a vendégeinket várjuk. Mondani sem kell, mennyire fontos egy otthonos, kellemes komfortot adó helyiség kialakítása. A megoldás pedig olykor a legegyszerűbb, legtermészetesebb alternatívákból jön létre. A rusztikus hatást keltő kőburkolatok elegánsak, letisztult képet festenek, és nem is túlzóak.

Beltéri burkolatok

A kőburkolatok előnyei

Nem mintha eddig nem emlegettük volna a természetes kőburkolatok előnyeit, érdemes mégis összegezni azokat. Hiszen nemcsak az a fontos, hogy mennyire szép, mit gondolnak mások, hanem az is, hogy az adott burkolat hosszú távon szolgálja otthonunkat. Igaz, egy nappaliban nem kell félni az időjárás viszontagságaitól, viszont az idő, a mindennapos jövés-menés, és a kisebb balesetek (például leöntjük valamivel a falat, ráesik valami a járólapra stb.) ugyanúgy benne vannak a pakliban. Nézzük tehát a legfontosabb előnyöket:

  • Divat az örökkévalóságig: és ez nem vicc, ahogyan az ősidők óta meghatározza az építészeti stílusokat, úgy feltehetőleg ez a jövőben sem igazán fog változni.
  • Hosszú élettartam: a jó minőségű kőburkolat nem kopik, nem reped, sőt, az évek múlásával még egyre szebb is lehet. 
  • Könnyen tisztítható: a természetes kőburkolatokat alapvetően könnyen tisztíthatjuk. Ráadásul nem kell folyamatos rendszerességgel sem aggódni miatta, de időnként azért pH semleges anyagokkal érdemes karbantartani a kőfelületet. 
  • Természetes szépség, elegancia, megbízhatóság, pont.

Legyen szó régi építésű házról, vagy modern lakásról, különböző stílusú nappaliról, a kőburkolat szinte minden esetben tökéletes alternatíva.

Falburkolatok nappaliba

A falburkolat a nappali külseje, erősen meghatározva az összképet. Ha nem szánunk rá elég energiát, hiába vannak szép bútoraink, és klassz televíziónk, rontani fog a megjelenésen. Népszerű a gyakorlatban a tapéta, ami az egyik leginkább alkalmazott falburkolat, vagy akár a fából, betonból készült típusok. Szintén jól bevált alternatíva nappaliba a csempe, ami könnyen tisztítható, strapabíró, és jó hőszigetelő képességgel is bír.

A jó hír, hogy a rusztikus, természetes kőből készült falburkolatok e téren is kiváló megoldást jelentenek. Akár a nappali falának csak egy-egy részére is elhelyezhető a köves felület, így még egyedibb, különösebb lesz a burkolat. Ezt a megoldást pedig akár a többi gyakorlattal is ötvözhetjük. 

Nappali járólap ötletek

A nappali járólapok kissé más megfontolást követelnek, hiszen ezeken már járunk, folyamatos használatban vannak. A népszerű laminált-, vinyl padlók mellett ma már egyedi padlóburkoló lapokat is lehet alkalmazni, mint például a nyerskő, a beton, vagy akár a faparketta is hatásos megoldást jelenthet. A nappali járólapok pedig jó hőelvezető képességüknek köszönhetően padlófűtéshez is jól passzolnak.

Nappali járólap ötletek

Rusztikus kőburkolat telepítése a nappaliba

Sok szó esett már a rusztikus kőburkolatokról. Ezek a természetes kövekből álló anyagok egyszerre képesek hódolni a hagyományoknak, és a modernitásnak. Az innovatív termékek ugyanis természetes palakő, mészkő, illetve homokkő lapok szétválasztásával jönnek létre, és megjelenésüket illetően is igazán egyediek.

Rusztikus kőburkolat nappaliba

Az ultravékony, jó ár-érték arány pedig a széleskörű felhasználást is lehetővé teszi. Amennyiben Ön is feldobná nappaliját egy hatásos kőburkolattal, és kíváncsi rá, mindez mennyibe kerül, nézze meg a Slate Design oldalán található árkalkulátort.

Kérdése merült fel, vagy rendelni szeretne? Lépjen velünk kapcsolatba!MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!