KAPCSOLAT

Slate Design Kft.

Bemutató terem: 3300 Eger, Tárkányi út 92/G (Agria Vállalkozói Park)

Telefon:
+36 70 620 7999 – Bánki Gergő
+36 70 612 6125 – Kerényi Réka

E-mail: info@slatedesign.hu

Nyitvatartás:
Hétfő–Péntek: 08:00–16:30
Szombat: előzetes egyeztetés alapján

 

Mészkő impregnálása lépésről lépésre

Mészkő impregnálás

Mészkő impregnálása lépésről lépésre

Ahhoz, hogy megóvjuk a mészkő felületét, elengedhetetlen annak kezelése. Az ápolás egyik fő lépése az impregnálás. Mi is ez valójában, miért fontos és milyen lépéseket kell megtenni? Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A mészkő

A mészkő egy kifejezetten jól hasznosítható, egyásványos üledékes kőzet. Jó hőszigetelő képességgel bír és megmunkáltathatóság szempontjából is előnyös anyag. Komoly építészeti lehetőségeket rejt, jól alkalmazható például burkolásra. Kevesen tudják, de igaz, hogy a mészkövet az esővíz oldja.  Megóvásához azonban nem árt tisztában lenni az impregnálás fontosságával és annak lépéseivel.

Mi az az impregnálás?

Az impregnálás lényegében egy anyag más anyaggal való átitatását jelenti. Az újonnan létrehozott felület ezzel még ellenállóbb lesz, mint előtte.

Miért fontos a mészkő impregnálása?

Mivel a mészkő felületén is szennyeződések keletkezhetnek, ezért fontos a megfelelő tisztítás elvégzése. Ehhez pedig önmagában a csiszolás nem elég.  Az impregnálás vízlepergető hatással bír, ezáltal a téli csapadék nem szivárog be a pórusokba. Megakadályozza továbbá a mohásodást és egyéb kellemetlen tényezők létrejöttét. Számos kőfelületet érdemes impregnálni, ezek közé tartozik a mészkő is.

Milyen felületeknél és mikor szükséges impregnálni?

Vízszintes felületeknél érdemes lehet körülbelül évente egyszer impregnálni, ez főként a kültéri felületek esetén válhat szükségessé. A mészkő ugyanis ekkor nagyobb eséllyel szorul ápolásra, tisztításra. Kültéri homlokzatot senki sem szeretne évente kenegetni, ezért ilyen célra érdemes jó minőségű időjárás álló szert használni.

Mészkő impregnáló 

A mészkő impregnálók használatával speciálisan erre a célra kifejlesztett szereket alkalmazhatunk. Szinte minden különböző felületre találni elérhető terméket a piacon. Legyen szó például természetes kövekről. Savas bázisú-, semleges koncentrátumok és folyékony fényezők egyaránt megfelelhetnek az impregnáláshoz. 

Mészkő impregnálása házilag

A mészkő impregnálása egyszerű, de megfelelő előkészítést és alaposságot igényel. Az első lépések egyike, hogy tisztítsuk meg a mészkő felületét. Ezt megtehetjük speciális tisztítószerrel vagy magasnyomású mosóval is. Itt a lépések a következők:

  • súrolás
  • vízfelszívás
  • szárítás

 

Csak ezt követően végezzük el az impregnálást. Kövessük a “nedveset a nedvesre” elvet, vagyis ha szükséges,  kétszer impregnáljunk. Az első és a második szakasz között várjunk kicsit, de ne sokat, legfeljebb fél órát. Fontos, hogy a mészkő felülete még nedves legyen. Az anyagfelesleget itassuk fel.

Az impregnált felület legyen egyenletes a használt impregnálószerrel. A felhasználandó anyag a mészkő felvevő képességétől és a felhordás technológiájától is függ.

Összegző

Amennyiben nem igazán vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes lehet szakember segítségét kérni. Évente egyszer így biztosan megfelelő ápolást kap a mészkő felülete. Ha mégis házilag szeretnénk elvégezni, mindenképpen figyeljünk oda a lépésekre és a megfelelő tisztítószerek használatára.

Amennyiben kérdése van a mészkő impregnálással kapcsolatban vagy árajánlatot kérne a mészkőburkolat kialakítására, vegye fel velünk a kapcsolatot!MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!