Konyhai hátfal csempe helyett: tippek és ötletek

konyhai hátfal csempe helyett

Konyhai hátfal csempe helyett: tippek és ötletek

A konyhába, a tűzhely mögé általában csempét raknak. Legalábbis hosszú időn keresztül ez volt a szokás. Nem véletlenül, hiszen egy stabil, tartós, könnyen tisztítható felületről van szó. Napjainkban azonban már egyre több a lehetőség, amelyek még szebb látványt nyújtanak. Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhány tippet és ötletet, avagy milyen konyhai hátfalak léteznek csempe helyett. 

Konyhatervezés alapjai

Legyen szó új építkezésről, vagy lakásfelújításról, a konyha elrendezését érdemes alaposan megtervezni. Hova kerülnek a fontos berendezések, szekrények. Ebben segít például a munkaháromszög szabály, amely a logikus felépítést hivatott leképezni. Ezáltal a 

 • hűtő, a 
 • mosogató, és a 
 • főzőlap 

jelenti a három csúcsot, amelyek egymástól ideális távolságban helyezkednek el. 

Itt még azonban nem végeztünk, hiszen a burkolati formákat, a megjelenést is át kell gondolni. Nem mindegy ugyanis a környezet, a tisztaság, és természetesen a megjelenés sem. Manapság számos alternatíva létezik, de elsőként nézzük meg, miért is volt olyan népszerű a csempe hosszú éveken át.

Konyha csempe

Konyhai fali panelek kiválasztása

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást, nem árt tisztában lenni 1-2 alapvető dologgal. Ilyen például a konyha stílusa, mérete, színviliága. Olyan fali panelt érdemes választani, ami összhangban van a konyha adottságaival, kialakításával. Az sem mindegy, milyen sokat használjuk a konyhát, mennyit vannak használatban a különböző eszközök. Figyeljünk rá, hogy ne legyenek ellentmondások, vagy ha vannak, azok is szándékosan, illetve pozitív értelemben legyenek feltűnést keltőek.

Egy modern, sűrűn látogatott konyhát például érdemes díszíteni, maximalizálni, viszont egy alig igénybe vett, nem használt főzőhelyiséget nem biztos, hogy célszerű csak a látszat kedvéért feldobni. Bár ettől talán megjön a kedvünk a főzéshez is.

Aki pedig a tradícokat, a konzervatív lehetőségeket keresi, mégis hódolna az innovatív termékeknek, azoknak sem kell csüggedni, hiszen egy rusztikus, egyben modern kőburkolat is remek lehetőséget jelent.

Konyhai csempe ötletek

A klasszikus, tuti megoldás. Választhatunk hagyományos, egyszínű kialakítást, de 2022-ben változatos színek, kreatív burkolási formák is elérhetőek. Alapvetően tehát nem lehetne azt mondani, hogy a csempe kiment volna a divatból, mint konyhai hátfal. Sőt, akár egy igazán modern konyha alapját is képezhetik.

Joggal merül fel a kérdés, akkor miért is ne maradjunk a csempénél? Az igazság az, hogy továbbra is hatékony módszernek bizonyul, viszont nagy hátránya, hogy cseréje igencsak körülményes. Ami az árát illeti, elég változó, mondhatni széles skálán mozog, hiszen rengeteg variáció fellelhető.

Konyha csempe ötletek

Konyhai hátfal csempe helyett: lehetőségek

Ezzel szemben a csempe helyett könnyen cserélhető, ugyanakkor szintén jó megjelenésű, könnyen tisztítható konyha fali paneleket találhatunk. Nézzünk pár lehetőséget:

 • Konyhai üvegpanelek: az egyik legpraktikusabb megoldás. Edzett üvegből készülnek, biztonságosak. A rögzítést azonban érdemes szakemberre bízni, mivel nagy súlya és törékenysége miatt könnyen kárt tehetünk benne. 
 • Műanyag panelek: flexibilisek, mégis erősek. Vízállóak, és körülbelül 120 °C-ig hőállóak, így akár tűzhely mögé is rögzíthetők. Nem olyan törékeny, mint az üveg, így a felhelyezése is egyszerűbb.
 • Tapéta: ritkábban fordul elő, ugyanakkor nagyon is szép, exkluzív hatást tud kelteni. Akár csempével is kombinálható, a nagyobb tisztaság érdekében, ugyanis a tapéta könnyen koszolódhat.
 • Tábla-, vagy falfesték: látványos, egyre többet alkalmazott megoldás. Így akár különböző feliratokat is készíthetünk a hátfalra. A falfesték szintén működhet, de érdemes tudni, hogy a kelleténél nehezebb a tisztítása. 

A különböző formák tehát jó választást jelentenek azoknak, akik kicsit elrugaszkodnának a megszokott sablonoktól, és a csempétől. Minden fali panel lehet jó minőségű, tartós, ugyanakkor a nem megfelelő telepítés teljesen tönkre is teheti a látképet. További alternatívaként szolgálhat a dekoritlemez, a fém felületű-, vagy elemes fali panel is.

Létezik azonban még egy olyan megoldás, ami természetes, hagyományos, mégis innovatív alternatíva: ez pedig a rusztikus kőburkolat.

Csempe helyett

Természetes kő, csempe helyett

A kő akár konyhai hátfal burkolatként is megállja a helyét. Nemcsak tartós, hanem kifejezetten rusztikus hatással bír, így a vonzó megjelenés sem marad el. Hátrányként legfeljebb a tisztíthatóságot lehet felhozni, azonban a kőburkolatok nehezebben is piszkozódnak be, mint például egy csempe, vagy üveg. Nem lesz foltos, nem tartja a szagokat. A domináns hatás viszont szinte garantált. 

A konyha teljes összképén is javíthat, ha kőfalat használunk. Meleggé, esztétikussá teszi az egész teret. Érdemes olyan követ választani, amely nem porózus, és tükrözi a személyiségünket is. A természetes kövek nem véletlenül képezik részét az építészet világának ősidők óta. A mészkő például megtalálható a Magyar Parlamenten, de a méltán híres, ezerszínű homokkő felhasználása sem ment ki a divatból. 

A hasított-, és vágott kövek vékonyak, beépítésük is egy fokkal egyszerűbb, mint sok másé. Egy ultravékony kőfurnér valódi kőfelület, mégis könnyű, átlagosan mindössze 2 mm vastag. Többféle lapméretben és színben kapható, így könnyen megtaláljuk az ízlésvilágunknak megfelelőt. Felragasztható fa, csempe, gipszkarton, beton, üveg, fém, műanyag vagy vakolt felületre egyaránt. 

Rusztikus kőburkolat előnyei

A kőfurnér előnyei közé tartoznak többek között a következők:

 • Természetes, mégis vékony burkolat.
 • Exkluzív, elegáns.
 • Minőségi: a Nemzeti Műszaki Értékelés alapján az Építésügyi Minősítő Intézet által tanúsított és Teljesítménynyilatkozattal rendelkező építési termék.
 • Innovatív, egyedi megoldások.
 • Egyszerű megmunkálás, nincs szükség speciális szerszámokra, vékony csiszolókoronggal is vágható.
 • Kedvező árak, gazdaságos megoldás.
 • Környezetbarát, a vékony kőlap adottságából adódó gyártási, illetve szállítási környezetterhelés tekintetében.

Kőfal konyhába csempe helyett

Rusztikus kőburkolat ára

A Slate Design innovatív kőfurnér termékei természetes palakő, mészkő, illetve homokkő lapok különböző rétegeinek szétválasztásával jöttek létre. A termék egyik oldala valódi kő, hátoldala pedig üvegszál erősítésű műgyanta vagy természetes rost. Ennek köszönhetően a valódi kőburkolat rugalmas, hajlítható, és rendkívül könnyű, így konyhai hátfalként, csempe helyett is felhasználható. Amennyiben Ön is egyedei, illetve exkluzív konyhai hátfalra vágyik, nézze meg az árkalkulátort

Kérdése merült fel vagy rendelni szeretne? Lépjen velünk kapcsolatba!MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!