Egy igazi térhódító – Interjú Demeter Enikő lakberendezővel

kandallóburkolat kőből

Egy igazi térhódító – Interjú Demeter Enikő lakberendezővel

Már gyermekkorában őrületbe kergette szüleit Demeter Enikő lakberendező (ENIDesign) azzal, hogy havonta átrendezte az otthonukat. Így egy álma vált valóra azzal, hogy lakberendező lett, s másokat is arra sarkall, hogy merjék megvalósítani álmukat.

Demeter Enikő lakberendezőA honlapodon Terence Conran idézetét vallod: „Az egyéni stílus az önbizalmon alapszik, tudnunk kell, mit akarunk, és nem szabad attól félnünk, hogy meg is mutassuk.” Úgy véled, lakberendezőként az a feladatod, hogy kihozd a megrendelőidből a saját, egyéni stílusukat?

Igen, illetve azt is, hogy merjék megvalósítani az álmaikat, merjenek változtatni.

Mi számodra a legnagyobb kihívás a lakberendezésben?

Általában az új dolgok megvalósítása, az új anyagok, lehetőségek alkalmazása. Igyekszem a megrendelőim figyelmét felhívni az újdonságokra, de persze mindezeket úgy felhasználni, hogy végül elégedettséggel töltse el őket.

Ha már az újdonságokat említetted, egy lakberendező segítsége azon túl, hogy nyilván jó ízlése van és ismeri az alapvető szabályokat, abban nyilvánul meg leginkább, hogy nagyobb rálátása van az új dolgokra?

Valóban leginkább erről van szó. Rengeteg olyan lehetőség van, amik egy átlagos embernek eszébe sem jutnak. Van, aki azt mondja, hogy hát minek lakberendező, én is be tudom rendezni az otthonomat. Egy szakember keze nyoma azonban azonnal látható egy épületen, egy otthonon, egyfajta pluszt ad hozzá. Sokkal komplexebb, érzed, hogy ez nem berendezve lett, hanem ki lett találva. S egy jó terv során már nagyon az elejétől gondolkozik egy belsőépítész, lakberendező: jó esetben a belső falak mozgatása, a térrendezés és térszervezés is a része a munkának.

Milyen általános tanácsot tudsz megfogalmazni, ha valaki épp az otthona berendezését vagy éppen átalakítását fontolgatja?

Olyan otthont alakítson ki, ahol a színek és formák időtállók, s a család életére legyen formálva. Én mindig hosszú távra tervezek, hogy az alkalmazott anyagok és tárgyak sokáig a praktikumot, kényelmet és otthonosságot szolgálják.

Praktikum, kényelem és otthonosság – mindez megjelenik ebben az alpesi házban is. A kandalló mögé Slate Design kőfurnér került.

Ha már az időtállóságot említetted, beszéljünk egy kicsit a kőburkolatokról. Hiszen a kőburkolatok egyik előnye éppen a tartósság, akár fizikai értelemben nézzük, akár dizájn szempontjából.

Valóban emiatt is illeszkedik a projektjeimhez, de talán még fontosabbnak tartom, hogy a kőfurnér burkolatok nagyon különlegesek. Egyfelől dekorációs céllal is alkalmazhatók, ugyanakkor nagyon hasznos felületről van szó. Egy nagy forgalmú étteremben például szóba sem jöhetett a tapéta vagy a festett fal, hiszen a székekkel leverik, összekenődik, nehéz tisztítani – szemben a kőburkolattal.

Patak Étterem - kőburkolat a falon, bárpulton

Ausztriában egy kandalló hátsó falán alkalmaztam, hiszen a termék bírja a stabil hőterhelést akár 80℃-ig is. Emellett vízálló, ami szintén egy nagyon fontos szempont. Tehát összességében elmondható, hogy egy nagyon sokrétű anyagról van szó.

Egy szakmai rendezvényen találkoztál először a Slate Design kőburkolatokkal, és elmondtad, hogy különlegessége és sokoldalúsága nagyon megfogott. De mi a helyzet a megrendelőiddel, ők hogyan állnak egy efféle újdonsághoz?

Többnyire tetszik nekik, de van, aki a kezdetekkor még kicsit idegenkedik. Egy fotón, terven természetesen másként mutat, így van, aki nem igazán tudja elképzelni. Amikor azonban kezükbe fognak egy mintadarabot (3 ingyenes színminta (IDE KATTINTVA rendelhető), azonnal szertefoszlik minden kétely. A csodás színek, a strukturáltság, egyes esetekben a csillogás nagyon különlegessé teszi ezeket a kőburkolatokat. Beépítés után pedig egyszerűen imádják, s ódákat zengenek róla. Az étteremben (melyről ITT több kép és hosszabb leírás is megtalálható – a szerk.) például egész nagy felületen alkalmaztam, s mesélik, hogy a vendégeknek annyira tetszik, hogy folyton tapogatják.

Patak Étterem - kőburkolat a falon, bárpulton

A Patak Étteremben nem csupán a falakat díszíti kőfurnér, a pultra az átvilágítható Translucent változat került.

A végére kicsit visszatérve még hozzád, mi a kedvenc stílusod és miért?

Nem szeretném azt mondani, hogy minden stílust szeretek, hiszen valljuk be, mindenkinek van egy kedvence, ami igazán közel áll hozzá. Számomra az élhető, modern stílus az, ami leginkább kifejez engem. Nem minimál, ugyanakkor tényleg a funkcionalitásra törekvő.


Demeter Enikőről

Hívatásom már kislány koromban elkezdődött, amikor még nem volt tudomásom arról, hogy létezik ez a szakma, a szüleimet már az őrületbe kergettem azzal, hogy havonta átrendeztem otthonunkat. Mindig fontos volt számomra a látvány, az összhang, a színek és formák harmóniája. Minden megbízás egy új kihívás, a különböző stílusok változatossága, a kimeríthetetlen lehetőségek tárháza legvonzóbb számomra ebben a hívatásban. Stílust varázsolni az otthonokba! Célom, hogy közösen megvalósítsuk a személyiségedhez, életviteledhez leginkább illő környezetet.

 

Az alpesi házban a kandalló mögé került a Slate Design kőfurnér burkolat

A lakberendezés azon kívül, hogy sok hozzáértést követel, alapjában örömet okozó, szórakoztató kikapcsolódás, de egyben lehetőséget is kínál a fantázia szabad szárnyalásához. Az otthonunk az a hely, ami körülölel, megmutat, feltölt, védelmet nyújt, megnyugtat, ahová a barátaink is szívesen jönnek. Sokan úgy gondolják, hogy fölösleges tevékenység, mely csak még több pénzköltéssel jár, hiszen ami jó volt otthon gyerekkorunkban, az most is megfelel, legfeljebb csak divatosabbra kell az öreg berendezést kicserélni. Nem csak az idő járt el a szülőktől hozott otthonkép fölött, de a személyiségünkből adódó különbözőség is megköveteli a saját ízlésünk alapján berendezett új otthon megvalósítását.

Otthont teremteni nem luxus, néha csak egy kis ötlet hiányzik, hogy minden a „helyére” kerüljön, azonban van olyan is, ahol hosszabb ideig tartó, átfogóbb együttműködésre van szükség. Mindkettőben szívesen részt veszek, a legapróbb kérdéssel is szívesen foglalkozom, ha a megrendelő úgy kívánja. Vállalom természetesen komplett kivitelezések koordinálását is egy megbízható, profi csapattal a hátam mögött, akiket igény szerint a megrendelő is megismerhet.

Honlap: http://www.terhodito.huMEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!