Nyaraljunk a kertben! – Kerti trendek 2019 (1. rész)

Nyaraljunk a kertben! – Kerti trendek 2019 (1. rész)

A kertben eltöltött idő, a hangulatos beszélgetések, a bográcsozás és grillezés a kertes házak lakóinak talán a legszebb órákat jelentik. Ezért is fontos, hogy ez a külső élettér minél dekoratívabb és jól funkcionáló legyen. Az Építészek Amerikai Szövetsége (American Institute of Architects) által végzett legutóbbi felmérés szerint például a szakma is a legfontosabb „helyiségnek” nevezte a kültéri élettereket a nem alapvető helyiségek közül, s népszerűségük évről évre nő.

Ma már nem elégszünk meg azzal, hogy van egy kis sütögető és néhány kerti műanyag szék, ahova egy kis beton járda vezet: a konyha és a nappali szinte kiköltözik a kertünkbe is. Mostani cikksorozatunkban összeszedtük a legfontosabb trendeket a kertekkel kapcsolatban.

1. Egyszerű fenntarthatóság

kerti trendek, kőburkolat a kertben

A kert természetesen további munkával jár, mi azonban természetesen inkább élvezni szeretnénk. Ezért a mai kerttervezők ügyelnek arra, hogy a kert fenntartása minél könnyebb legyen:

  • Előtérbe kerülnek az évelők, melyeket vízigényüknek megfelelően csoportosítanak.
  • Azon fáknak, melyek több munkát hoznak, mint amennyi hasznot hajtanak (gondoljunk csak a kerti tóba vagy medencébe hulló levelekre), menniük kell.
  • Az öntözőrendszerek növekvő népszerűsége szintén a kerti munkával töltött időt csökkenti.
  • Az anyagok kiválasztása is rendkívül fontos, mely a kőburkolatok népszerűségét tovább növeli. A tartós anyagok esetében nincs szükség folyamatos felújításra vagy tisztításra.
kerti trendek, kőburkolat a kertben

Ennek a gyönyörű, modern stílusú budai háznak a homlokzatán a sötétszürke tónusú Slate Design Grey LiteStone ultravékony kőfurnér burkolat köszön vissza több ponton is. A csodás ház homlokzatát a Szép Házak magazin címlapján is megcsodálhattuk.

2. Otthoni vakáció

Scott Shrader tervező szerint „miért mennél nyaralni egyszer egy évben, ha a kertedben mindezt egész évben megteheted?” Így a kertekben egyre fontosabb, hogy a pihenést szolgálják, melyhez íme néhány inspiráció:
Időjárásálló hangtechnika, hogy a szabadban is élvezhessük a kellemes zenét (azért ügyeljünk arra, hogy a szomszédokat ne zavarjuk).

  • Pihenőhelyek kialakítása: tűzrakóhely, kényelmes kiülős részek, melyek szinte kiáltják felénk, hogy töltsük ott az időt.
  • Olyan kültéri bútorokat válasszunk, melyek között valóban jól érezzük magunkat. A hitvány minőségű cuccoknak menniük kell.
  • Használjunk fényeket, melyek nem csupán azt könnyítik meg, hogy éjszaka is közlekedhessünk a kertben, de remek hangulatot is teremtenek.
világító kockák, kőburkolat

Csodálatos világító kockák Translucent kőfurnér lapok felhasználásával.

3. Helyezzünk el fókuszpontokat

Vannak bizonyos dolgok, mint maga a ház, a falak, a medence felszerelése, melyeket minden nap látunk – miért nem tesszük akkor ezeket is vonzóvá? Számos tervező dönt úgy, hogy ezeket beépíti a dizájnba, s egy szemet gyönyörködtető struktúra valóban a kert fókuszpontjává válhat.

  • Mentsük meg a régi építményeket: egy meglévő ólat például átalakíthatunk szabadtéri étkező pavilonná. A szerszámosnak sem kell hagyományosan egy tákolmányként kinéznie, hanem lehet a kert éke:

kerti trendek, kőburkolat a kertben

  • Merítsünk ötletet a környezetünkből: milyen anyagok, struktúrák jellemzőek, s próbáljuk ezeket vagy hasonló anyagokat felhasználni. Ha például a kőből készült falakat használták eleink, tegyük azt mi is. Persze a mai kor igényeinek megfelelően a súlyos kövek emelgetése helyett dönthetünk az ultrakönnyű kőfurnér burkolatok mellett is.
vízálló kőburkolat

A valódi kő felhasználásával készített kőfurnér burkolatú kerti konyhapult természetes, ugyanakkor könnyen felszerelhető és tisztítható is egyben. Megfelelő impregnálószerrel kezelve a képen látható módon megóvják a pala felületét a nedvesség beszivárgásától, így ideális kertekbe.

Folytatjuk…

Forrás: GardenDesign.com

 MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!