Légy boldog, mint a dánok! – Hygge dizájn

Légy boldog, mint a dánok! – Hygge dizájn

Miért a dán a világ egyik legboldogabb népe? Hát a hygge miatt! De mégis mi az a hygge? Öröm és meghittség az élet mindennapi pillanataiban – nagyjából így lehet röviden megfogalmazni a hygge jelentését, azonban egész könyvek foglalkoznak a hyggével, olyan szerteágazóan jelenik meg. Mi most csupán egy kis szeletét kínáljuk olvasóinknak abból, hogy mit is jelent a hygge az otthondekorációban, vagyis miként tehetjük otthonunkat meghittebbé, a hangulatunkat örömtelibbé.

1. Teremtsünk hangulatot világítással

Mondhatjuk, hogy ez az első, s legfontosabb egy hygge otthonban. Lámpák (az általános világítás mellett hangulatvilágítás, olvasólámpa), gyertyák vagy éppen a kandalló tüze. A megvilágítás hatással van a hangulatunkra, gondoljunk csak a nap fényére és melegére. Teremtsünk tehát otthonunkban olyan fényeket, melyeket szeretünk.

kőhatású kandallóburkolat

A kandalló nem csupán a testünket, a lelkünket is melegíti. E kandallót még különlegesebbé teszi az ezüstös csillogású Slate Design LiteStone Silver Shine kőfurnér, mely további fényjátékkal gazdagítja a teret.

Egy hangulatos olvasósarok puha székkel és meleg fénnyel tökéletes hely, hogy megtaláljuk a belső „zent” és testünk és elménk nyugalomra leljen. Ha az ágy mellé két oldalra helyezünk olvasólámpát, szintén segít, hogy az ágyat ne csupán alvóhelyünknek tekintsünk, de egy olyan helynek is, ahova elvonulhatunk.

átvilágítható kőburkolat

A világítás egyben stílust is teremthet otthonunkban, mint ezt az alábbi példán is láthatjuk az átvilágított Slate Design Sahara White struktúrájú Translucent agyagpala esetében is.

3. Tartsuk be a kevesebb több elvét

Semleges és fehér színeket használjunk a falakon, melyek tágítják a teret, s nyugodt hangulatot teremtenek. Válasszunk olyan díszítőelemeket, melyek finom stílusúak, s egyúttal valami funkciót is betöltenek. Szeretett könyveink, melyek beszélgetést indíthatnak meg a vendégek között, egy nagyitól örökölt kristályváza egyaránt jó példák arra, hogy mit is jelent a hygge a lakásdekorációban.

hygge stílus, kőfurnér

Ha minőségi, szép kidolgozású konyhai edényeket, szetteket választunk, azok egyben dizájnfunkciót is ellátnak.

3. Legyenek puha párnáink, nagy, kötött takaróink

Számomra a hygge leginkább azt jelenti lakberendezésben, hogy szinte hozzá tudok bújni az otthonomhoz, betakarózni vele. Megnyugtat, átölel, melegít. Gondoljunk csak bele, egy kényelmes kanapén összekucorodunk, pihepuha párnák között, magunkra húzva a takarót egy nehéz nap után. Szinte azonnal átjár a nyugalom… Ügyeljünk a textíliák kiválasztására is, egy puha anyaghoz – mint például a kasmír – még hozzáérni is nagyon kellemes.

hygge stílustippek

Persze egy pihe-puha kutyabunda is segít a hygge-érzés erősítésében… 🙂

A párnákat és a takarókat szezononként cseréljük. Tavasszal, nyáron tegyünk ki lenvászon párnákat, könnyű takarókat, majd az ősz beköszöntével cseréljük le ezeket vastagabb, kötött takarókra, s szőrme hatású párnahuzatokra.

kőfurnér, kőburkolat

A párnák szinte hívogatják az embert… A háttérben megvilágítva Copper struktúrájú Slate Design LiteStone burkolatok.

4. Engedjünk be egy kis vabi-sabit

Elnézést az újabb idegen szóért, de nem is árt, hogy szóba került, hiszen a shabby chic, vagyis kopott elegancia stílusa ma már valóban eléggé megkopott, s helyét átvette a stílusok között a japán vabi-sabi, ami tökéletlen szépséget jelent. A vabi-sabi nem is annyira egy dizájntrend, sokkal inkább egyfajta irányadó elvként működik. Arról szól, hogy fogadjuk el olyannak a dolgokat, amilyenek, ahelyett, hogy azzal töltenénk az időt, hogy mindig a jobbat, a tökéletest keressük. Találjuk meg a nem éppen ideális helyzetben is a pozitívumot. Mindez jól illeszkedik a hyggéhez is. Vagyis nem kell az otthonunknak feltétlenül úgy kinéznie, mintha másnapra várnánk a Lakáskultúrát. Engedjünk helyet olyan tárgyaknak is, melyek talán kicsit kopottak, ha szép emlékeink társulnak hozzá, ne dobjuk el a nagyi csorba tálját, ha egyszer mindig mosolyt csal az arcunkra, ha ránézünk.

kincugi

A vabi-sabit jól jelképezi a kincugi, a törött kerámia javításának japán művészete porított arany, ezüst vagy platina keverékével. Úgy vélik, egy törött tárgy javítása kiemeli annak szépségét és karakterét – csodálatos ebbe belegondolni korunkban, melynél pazarlóbbat talán soha nem élt meg az emberiség…

5. Használjunk semleges színeket

Legyünk őszinték, bármennyire is szeretjük a színeket, azok bizony nagyon zavaróak is lehetnek. Használjunk ezért inkább semleges színpalettát otthonunkban, mely egy sokkal lágyabb hangulatot teremt. Mindezt fával kombinálva nem csupán egy csipetnyi Skandináviát hozhatunk otthonunkba, de a természethez is közelebb érezzük magunkat.

Ebben az alpesi házban is semleges színpaletta érvényesül, a sok fa és a kandalló (mögötte D. Black struktúrájú Slate Design LiteStone csillámpala burkolat) azonban melegséggel árasztja el a nappalit.

Igényeljen ingyenes színmintát a Slate Design kőfurnér burkolatokból!

6. A fürdőszobánk legyen spa hangulatú

Mondhatnám úgy is, nem mindegy, hogy tisztálkodunk vagy kényeztetjük magunkat. A fürdőszobánk legyen egy oázis. Ne csupán egy hely, ahol reggelente elkészülődünk, hanem egy olyan hely, ahová elmenekülhetünk, ahol pihenhetünk. Tegyünk egy puha szőnyeget a kád vagy a zuhanyzó elé, ami melengeti lábfejünket, ahogy kilépünk. Legyen kéztávolságban egy hangulatos köpeny a falra akasztva. Legyenek körülöttünk gyertyák, használjunk természetes szappant…

Hygge fürdőszoba

Dizájn: Kimber P.

7. Gyújtsunk tüzet!

A dán kultúrában a család, barátok általában a tűz mellett ülnek össze. Biztosan kis részt magam is dán vagyok, mert úgy vélem, bárki bármit mond, a radiátor melege össze nem hasonlítható azzal, amit a lobogó tűz ad. Már csak ránézni is felmelegíti a lelkünket egy fárasztó munkanap után. Vagy milyen jó hozzábújni egy cserépkályhához egy téli sétát követően. De nem csak a melegségről van szó, hanem ezzel vissza is csatolunk az első ponthoz, vagyis a fényekhez. A különböző hatású fények, mint a gyertya lángja, a tűz lobogása vagy a fényfüzérek, hangulatossá teszik otthonunkat.

kandalló kőburkolat

Szép időben dizájnelemként jelenik meg egy szép kandalló, ha viszont beköszönt a hideg, gondoljunk bele, milyen meleget ad, s milyen jó nézni a táncoló lángnyelveket… E kandallón D. Green pala textúrájú Slate Design LiteStone kőburkolatot láthatunk.

Igényeljen ingyenes színmintát a Slate Design kőfurnér burkolatokból!

Blogbejegyzésünk alapjául a Decorilla.com cikke szolgált.MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!