Homlokzati burkolatok: stabil és elegáns megoldások nyomában

Homlokzati burkolatok

Homlokzati burkolatok: stabil és elegáns megoldások nyomában

A homlokzati burkolatok az adott épület alapjait is jelentik, hiszen hosszú távon határozzák meg annak külső megjelenését a megfelelő védelem biztosítása mellett. A kiválasztás során ezért fontos, hogy megfelelő tudatossággal döntsünk. Ebben a bejegyzésben összeszedtük, mi mindent érdemes tudni a homlokzati burkolatokról és bemutatjuk a különböző alternatívákat.

Mi az a homlokzatburkolati rendszer?

A homlokzatburkolat lényegében az “épület külső burkolata”. Amellett, hogy megvédi az épületet a környezeti hatásokkal szemben, annak megjelenését is meghatározza. Napjainkban már többféle anyagból készült típus és rendszer elérhető a piacon. Az átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer főként a következő elemekből tevődik össze:

 • Hőszigetelés
 • Alumínium keret
 • Szellőztetett homlokzati panelek különböző anyagokból

A másik homlokzatburkolat rendszer a hőszigetelésre ragasztott burkolatból áll:

 • Hőszigetelés
 • Hálózott ágyazóhabarcs
 • Ragasztó
 • Burkolat

A homlokzat megvédi az épületet, csökkenti az energiafogyasztást és esztétikai szempontból sem utolsó. A piacon természetesen többféle megoldás versenyzik egymással. Joggal merül fel a kérdés, hogy melyik a legjobb alternatíva.

Homlokzatburkolat

A homlokzati burkolatok jellemzői

Amikor az ember homlokzati burkolatot keres, talán nem is gondolná, milyen széles a lehetőségek tárháza. Több szempontot is érdemes figyelembe venni: legyen strapabíró, bírja az időjárás viszontagságait és természetesen nézzen ki szépen is. Léteznek olyan anyagból készült homlokzatburkolatok, amelyek általánosságban véve szinte minden építészeti stílushoz jól passzolnak. Érdemes megismerkedni a mészkővel, ami az egyik legnépszerűbb felhasználandó építészeti anyag e téren.

Homlokzati burkolatok fajtái

A homlokzati burkolatokat illetően több típus közül is lehet válogatni. Idetartozik például az alumínium-, a színes acél-, a szálcement-, a szerelt- és átszellőztetett, a famintázatú sávos-, illetve a ragasztott homlokzatburkolat is. Természetesen mindenkinek más tényező lehet a fontos, de érdemes áttekinteni, melyik fajta homlokzati burkolat kinek, milyen esetben kedvez leginkább:

 • Stabilitás, megbízhatóság és hosszú élettartam: ebből a szempontból az egyik legnépszerűbb megoldás az alumínium vagy a szálcement homlokzatburkolat.
 • Védelem és hangszigetelés: akinek az a fontos, hogy a homlokzat megfelelő védelmet nyújtson és kiszűrje a zajt, jó választást jelenthet a szerelt és átszellőztetett, táblás homlokzatburkolat.
 • Gyors, egyszerű és olcsó kivitelezés: annak ellenére, hogy ez a pont talán kicsit „megúszósnak” tűnik, mégis találni olyan jó minőségű alternatívákat, amelyek szintén jó döntésnek bizonyulnak. Ilyen lehet például a ragasztott homlokzati burkolat.
 • Látvány és egyszerűség: aki szereti az egyszerű, ámbár nagyszerű megoldásokat, jó alternatíva az ultravékony kőfurnér, amely a természetes eleganciára esküszik. A kőfurnér palakő, mészkő, illetve homokkő lapok különböző rétegeinek szétválasztásával jön létre. Kül- és beltérre egyaránt könnyen felragasztható.

A homlokzati burkolatok kiválasztása során tehát számos alternatíva áll rendelkezésre, összességében pedig olyan megoldás mellett célszerű elköteleződni, ami a minőséget és látványt egyaránt hozza. További kérdés lehet az energiafogyasztás és környezettudatosság, ezért a természetes, innovatív anyagból készült homlokzati burkolatok is előnyben részesülhetnek.

Beltéri homlokzati burkolatok

Az épület belső tereiben is lehetnek olyan falburkolatok, amelyek a homlokzat jellegzetességeit követik. Ilyen lehet például a téglafal vagy a vakolt felület, amelyek a homlokzati burkolatoknak megfelelő textúrával és színárnyalattal rendelkeznek. Azonban a beltéri homlokzati burkolatok lehetnek teljesen más anyagokból is, mint például a fa, a márvány vagy a kerámia burkolólapok. Ezek a burkolatok lehetnek egyszínűek vagy mintásak, és lehetőséget adnak a tervezőknek arra, hogy kifejezzék kreativitásukat és egyedi atmoszférát teremtsenek az épület belső tereiben.

Kültéri homlokzati burkolatok

A kültéri homlokzati burkolatok az épület külső felületére kerülnek, és a céljuk az, hogy védelmet nyújtsanak a környezeti hatások ellen, valamint esztétikai szerepet töltsenek be. Az ilyen burkolatok általában tartós anyagokból készülnek, mint például a téglából, az öntött betonból, a természetes kőből vagy a fémlemezekből. Az épület homlokzatának megfelelő burkolat kiválasztása nagymértékben befolyásolja az épület kinézetét és stílusát, valamint hatással van az épület teljesítményére és élettartamára is.

Kültéri homlokzati burkolatok

Modern homlokzat

A modern homlokzatok a kortárs építészetben, az 1900-as évek elején jelentek meg. Főként az egyszerű formák, a letisztult vonalak, a minimalista megjelenés, valamint az anyagok és a színek kifinomult kombinációja jellemzi. Általában a funkcionális szempontok kerülnek előtérbe, és az épületet körülvevő környezettel is harmonikusan együttműködnek. Leginkább olyan anyagokból készítik, mint például a fém, az üveg, a beton, a természetes kő vagy a fa, és azokat gyakran kombinálják egymással.

A modern homlokzatok lehetnek egyszínűek, vagy akár élénk színűek is. Az üvegfelületek is gyakoriak, amelyek lehetővé teszik a természetes fény bejutását az épületbe, illetve a környezet tükröződését az épületen. Az éles vonalak és az egyszerű formák mellett a modern homlokzatokban általában kevés díszítőelem található, azonban azok lehetnek nagyon kreatívak és figyelemfelkeltőek.

Összességében a minimalista és letisztult stílusuk miatt rendkívül népszerűek az építészek és a tervezők körében.

Homlokzatburkolati rendszerek

A legjobb homlokzatburkolati rendszerek között megtalálhatók a következő típusok:

 • Alumínium homlokzatburkolat. Közkedvelt forma az alumínium alapanyag használata, hiszen stabil és hosszú élettartam érhető el általa.
 • Homlokzati mészkő burkolat. Leginkább természetes mészkőből készítik. A mészkőt általában vékony lapokként vágják és illesztik az épület homlokzatára. Ez a burkolat típus nagyon tartós és esztétikus, és különböző mintázatokat és színeket lehet elérni.
 • Kő homlokzatburkolat. A természetes kőből készült homlokzatburkolatok a legegyedibbek közé tartoznak. A követ általában lapokra vágják és úgy illesztik az épület homlokzatára. A kő burkolat tartós és esztétikus, de nehéz és költséges lehet.
 • Lemez homlokzatburkolat. Általában acéllemezekből vagy alumíniumlemezekből készítik. A lemezeket széles lapokként rögzítik az épület homlokzatára, és azokat különféle módon lehet megmunkálni, például festéssel vagy bevonással.
 • Ragasztott homlokzatburkolat. Gyorsabb és olcsóbb kivitelezés, szemben a szerelt és átszellőztetett burkolat rendszerekkel. Nagy táblákban is elérhető, ami manapság egyre nagyobb divatnak örvend.
 • Szálcement homlokzatburkolat. A legtöbb épülettípusnál jó megoldást jelent a szálcement építőanyag használata. Stabil, fagy- és vízálló szerkezetének köszönhetően könnyen lehet vele tervezni az építés során.
 • Szerelt és átszellőztetett, táblás homlokzatburkolat. Népszerű homlokzatburkolati forma, anyagának köszönhetően pedig képes a megfelelő védelem kialakításához. Stabil és megfelelő hangszigeteléssel bír.
 • Táblás homlokzatburkolat. Főként fa- vagy műanyag táblákból készítik. Ezeket a táblákat általában egymáshoz illesztik és rögzítik az épület homlokzatára. A táblák lehetnek különböző vastagságúak és szélességűek, így különböző mintázatokat és textúrákat lehet elérni.

A homlokzatburkolati rendszerek összességében olyan építészeti megoldások, amelyek segítségével az épületek homlokzatát lehet burkolni vagy szigetelni. Ezek a rendszerek nagyban befolyásolják az épület kinézetét, valamint a belső klímáját és az energiatakarékosságot. Minden homlokzatburkolati típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, az egyes típusok kiválasztása pedig a helyi körülményektől, az épület típusától és a tervezői preferenciáktól függ.

Homlokzatburkolati ötletek és megvalósítások

A homlokzatburkolat kialakítása során figyelni kell az elegáns megjelenésre, de a biztonság is fontos. Ahhoz, hogy a homlokzat a mi javunkat szolgálja, minden esetben meg kell találni a leginkább ideális építészeti kialakítás lehetőségét. Ezt könnyen megtehetjük a megfelelő szakértői segítséggel. A különböző anyagok és formák pedig egyedi ízlés szerint is alakíthatók. Egyesek a látványos megoldásokat kedvelik, mások pedig a visszafogott, konzervatív megjelenést. Van, akinek “csak” a biztonság és az alapvető funkciók a fontosak, míg mások az esztétikai szempontokat helyezik előtérbe. Mi a Slate Designnál a könnyed eleganciában hiszünk, így ügyfeleinkkel együttműködve jó eséllyel megtaláljuk a legjobb megoldást.

Kőburkolatok

Megfigyelhető tendencia, hogy napjainkban az új építésű házak jelentős részén kisebb-nagyobb mértékben megjelenik valamilyen kőburkolat. A hagyományos, néhány cm vastag természetes kőburkolatok felrakása gondos előkészítést igényel a homlokzaton. A nagy súlyú kőburkolat biztonságos rögzítéséhez elengedhetetlen előtétfalazat, konzolozás költsége sokszor jelentősen megdrágíthatja a kivitelezést.

Kőburkolatok

Kőfurnér homlokzat

Az ÉMI minősítéssel rendelkező, üvegszál erősítésű műgyanta hordozórétegű, ultravékony Slate Design kőfurnér burkolatok tökéletesen alkalmasak családi házak homlokzatburkolására. A mindössze kb. 2-3 mm vékony lapok súlya csupán 1,5-3 kg/m2. Ennek következtében megfelelő ragasztó használatával a hálózott, szigetelt homlokzatfelületet könnyedén felburkolhatjuk, elkerülve a konzolozás anyag- és munkaigényét.

Kőfurnér homlokzat

Így történt ez a képen szereplő szombathelyi családi ház esetében is, ahol homlokzati díszítőelemként alkalmazták a Slate Design LiteStone termékcsalád nagyon kedvelt Black csillámpala struktúráját.

Homlokzati burkolatok ára

Prémium minőségű, ultravékony kőfurnér burkolataink már 15 669 Ft/m2 + áfa ártól elérhetőek. A végösszeg függ a kiválasztott struktúrától és a szükséges táblamérettől. Készítsen magának azonnal ajánlatot, hogy pontosan feltérképezze a várható költségeket!!

Homlokzati burkolatok ára

Homlokzatburkolat telepítése és a megrendelés lépései

Cégünk 2013 óta hivatalos gyártó képviselete az ultravékony Slate Design kőfurnér burkolatoknak. Számos homlokzat, otthon, üzlet, iroda, szálloda és wellnessközpont építésénél és megújulásánál kaptak kiemelt szerepet innovatív termékeink. A folyamatosan megújuló árukészletünkből 2-3 napos határidővel is tudjuk teljesíteni a megrendeléseket.

A Slate Design kőfurnér burkolatok beépítéséhez szakszerű segítséget nyújtva értékesítünk komplett műszaki megoldásokat és kínáljuk a hozzájuk szükséges segédanyagokat. Biztosak vagyunk benne, hogy együtt megtaláljuk a legjobb megoldást az Ön problémájára is. Vegye fel velünk a kapcsolatot!MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!