Támogattuk a bátori önkénteskedést

önkéntes projekt támogatása

Támogattuk a bátori önkénteskedést

beton térkőNégy, népi motívumokkal díszített köztéri szemetest építettek önkéntesek Bátorban a „Bátor a bátraké! – Tudatosan a környezetünkért” projekt keretében, melyet a Slate Design is támogatott. A Bükki Nemzeti Park határán, erdőkkel, védett területekkel körbevéve, hegyek és dombok ölelésében fekvő apró falucskában az utóbbi években egyre több program valósul meg a helyiek összefogásával.

Közel félmillió forintos támogatást nyert a település a Kaptárkő Egyesülettel karöltve a MOL Alapítvány Helyi Érték Programjában a “Bátor a bátraké! – Tudatosan a környezetünkért” projektre. Már a pályázat is érdekesen alakult, hiszen a 2. körös közönségszavazás alapján nem sikerült elnyerni a támogatást, az alapítvány kuratóriuma azonban úgy döntött, hogy a program innovációs tartalma és kiemelkedő közösségépítő jellege miatt mégis megítéli a 495 980 Ft-ot.

„Az utóbbi években számos önkéntes program valósult meg Bátorban, így például szemétszedés, patakmeder-takarítás, kézműves és környezetvédelmi programok szervezése a gyermekek számára, tavaly Mikuláskor pedig a kicsiket egy bábelőadással leptük meg, amiben szintén önkéntesek vettek részt. A Helyi Érték Program mellett pedig jelenleg is zajlik egy másik pályázat megvalósítása, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatásával közösségi kemencét építünk” – mesélte Kozma Katalin önkéntes.

A projekt részeként elsőként köztéri szemeteseket építettek az önkéntesek, melyek dekorálásába a legkisebbek is bekapcsolódhattak. Jövőre pedig fűszerspirál-építéssel, s egy gömörszőlősi közös kirándulással folytatódik a program. Az ökofaluban életkorhoz igazított foglalkozások során ismerkedhetnek a résztvevők a falu egykori életformájával és gazdálkodásával – a tapasztalatokat pedig szeretnék Bátorban is hasznosítani.

„Nem csupán arról van szó, hogy a falut szebbé tegyük. Mivel a legtöbb programba igyekszünk a gyerekeket is bevonni, kicsábítjuk őket a számítógép elől, s kreatív tevékenységekkel tölthetik az idejüket a többi gyerek társaságában – mondta el Ficzere Mónika önkéntes. – Emellett mi magunk, résztvevők is egyre jobban összekovácsolódunk, s persze nagyon jó érzés látni munkánk gyümölcsét.”

Az önkéntesek a Slate Design-t is megkeresték, hogy a köztéri szemetesek szebb elhelyezéséhez megvásároljanak 4, gótikus motívumokkal díszített beton térkövet. „Természetesen nem hagyhattuk, hogy kifizessék, hiszen nagyon szimpatikus számunkra ez az összefogás – magyarázta Ajlik Zoltán, a Slate Design ügyvezetője. – Ráadásul örülünk, hogy az általunk készített térkövet ilyen kreatív módon használják fel a bátoriak.”

 MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!