KAPCSOLAT

Slate Design Kft.

Bemutató terem: 3300 Eger, Tárkányi út 92/G (Agria Vállalkozói Park)

Telefon:
+36 70 620 7999 – Bánki Gergő
+36 70 612 6125 – Kerényi Réka

E-mail: info@slatedesign.hu

Nyitvatartás:
Hétfő–Péntek: 08:00–16:30
Szombat: előzetes egyeztetés alapján

 

A palakő – évezredes tradícióból modern luxus

palakő burkolat

A palakő – évezredes tradícióból modern luxus

A pala szavunk feltehetően a 17. században, Erdélyben alakult ki a pall (pálcával vagy kézzel ütöget; rostál; szór) szóból, azonban már sokkal korábban, mintegy 2200 évvel elezőtt is használtak palát Tigullio területén. A palát alkotó ásványok és ásványi elegyrészek alapján számtalan palát különböztetnek meg a geológusok, például kvarcpala, grafitpala, kloritpala, mészpala, agyagpala, csillámpala stb. Rendkívül változatosak tehát, egy azonban közös e kőzetekben: vékony lemezekre hasíthatóak.

A palát régebben gyakran használták tetőfedésre, útburkolásra, illetve iskolai segédeszközökök készítésére, de például a japán Go játék feketéjének is a tradicionális alapanyaga volt, sőt 1826-től a biliárdasztalok tetejéhez is ezt használták a korábbi tölgy helyett.

A modern épületeken is helye van a palakőnek

A modern épületeken is helye van a palakőnek

A palakövet hazánkban számos helyen bányászták, többek között a Slate Design székhelyén, Felsőtárkányban is. „A felsőtárkányi agyagpalát a Würzburgból 1758-ban Egerbe érkezett Fazola Henrik 1767 körül fedezte fel, aki ásványi nyersanyagok után kutatva 1765 és 1769 között járta be a Bükköt és a Mátrát. Az első kőfejtőt gróf Eszterházy Károly egri érsek nyittatta meg 1793-ban. Az anyag tetőfedésre hamar kedvelt lett, több kis bányában termelték ki, amelyekben néhány ember dolgozott kézi erővel és eszközökkel. A nagyobb mérvű bányászkodás 1868-ban indult meg, amikor az érsekség Máriavölgyből négy szakmunkást hívott Felsőtárkányba, akiknek az irányításával már 1869-ben hetente 40 bécsi mázsa „közönséges palakőzsindely”-t készítettek tízféle minőségben és számos méretben. A kőzet kitermelése a XX. század első évtizedében szűnt meg.” (1)

A tárkányi palakőből került palatető az egri Líceum tetejére 1830 körül a korábbi fazsindely helyett. Nagyvisnyói pala került az oroszlányi templomra, a pozsonyi sörfőzdére, a pesti evangélius templomra és a debreceni Református Kollégiumra is. A lillafüredi Palota Szálló tetejéül szolgáló palakövet pedig Kisgyőrben bányászták. De például a londoni Westminster Hallt is palakővel fedték be még a 13. században – s még a mai napig ez borítja.

Manapság a palát az építészetben kívül-belül alkalmazzák a tetőfedéstől a falak, padlók vagy akár bútorok burkolásáig. Gyönyörű természetes struktúrája mélységet ad bármilyen térnek. Színei a feketétől a szürkén át a foltos barnáig terjednek, s ez a tökéletes mély, semleges árnyalat szinte minden stílust kiegészít legyen szó vidéki konyháról vagy egy modern kialakítású otthonról, organikus tulajdonságaival a nyers luxus érzetét kölcsönzi minden helyiségnek.

Black csillámpala kőfurnérral borított bútor

A természetes palakővel fedett, üvegszálerősítéses műgyanta vagy természetes rost hátoldallal rendelkező kőfurnérok e trendet tovább erősítik, hiszen használatukkal olyan helyeken is megvalósítható a kőburkolat, ahol ez korábban teljesen elképzelhetetlen volt.

Kínálatunkban az agyagpala és a csillámpala 23 színben található meg – kérjen ingyenes termékmintát!

(1) http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2007/tv0712/pala.html



MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!