KAPCSOLAT

Slate Design Kft.

Bemutató terem: 3300 Eger, Tárkányi út 92/G (Agria Vállalkozói Park)

Telefon:
+36 70 620 7999 – Bánki Gergő
+36 70 612 6125 – Kerényi Réka

E-mail: info@slatedesign.hu

Nyitvatartás:
Hétfő–Péntek: 08:00–16:30
Szombat: előzetes egyeztetés alapján

 

A palakő – évezredes tradícióból modern luxus

palakő burkolat

A palakő – évezredes tradícióból modern luxus

A pala szavunk feltehetően a 17. században, Erdélyben alakult ki a pall (pálcával vagy kézzel ütöget; rostál; szór) szóból, azonban már sokkal korábban, mintegy 2200 évvel elezőtt is használtak palát Tigullio területén. A palát alkotó ásványok és ásványi elegyrészek alapján számtalan palát különböztetnek meg a geológusok, például kvarcpala, grafitpala, kloritpala, mészpala, agyagpala, csillámpala stb. Rendkívül változatosak tehát, egy azonban közös e kőzetekben: vékony lemezekre hasíthatóak.

A palát régebben gyakran használták tetőfedésre, útburkolásra, illetve iskolai segédeszközökök készítésére, de például a japán Go játék feketéjének is a tradicionális alapanyaga volt, sőt 1826-től a biliárdasztalok tetejéhez is ezt használták a korábbi tölgy helyett.

A modern épületeken is helye van a palakőnek

A modern épületeken is helye van a palakőnek

A palakövet hazánkban számos helyen bányászták, többek között a Slate Design székhelyén, Felsőtárkányban is. “A felsőtárkányi agyagpalát a Würzburgból 1758-ban Egerbe érkezett Fazola Henrik 1767 körül fedezte fel, aki ásványi nyersanyagok után kutatva 1765 és 1769 között járta be a Bükköt és a Mátrát. Az első kőfejtőt gróf Eszterházy Károly egri érsek nyittatta meg 1793-ban. Az anyag tetőfedésre hamar kedvelt lett, több kis bányában termelték ki, amelyekben néhány ember dolgozott kézi erővel és eszközökkel. A nagyobb mérvű bányászkodás 1868-ban indult meg, amikor az érsekség Máriavölgyből négy szakmunkást hívott Felsőtárkányba, akiknek az irányításával már 1869-ben hetente 40 bécsi mázsa “közönséges palakőzsindely”-t készítettek tízféle minőségben és számos méretben. A kőzet kitermelése a XX. század első évtizedében szűnt meg.” (1)

A tárkányi palakőből került palatető az egri Líceum tetejére 1830 körül a korábbi fazsindely helyett. Nagyvisnyói pala került az oroszlányi templomra, a pozsonyi sörfőzdére, a pesti evangélius templomra és a debreceni Református Kollégiumra is. A lillafüredi Palota Szálló tetejéül szolgáló palakövet pedig Kisgyőrben bányászták. De például a londoni Westminster Hallt is palakővel fedték be még a 13. században – s még a mai napig ez borítja.

Manapság a palát az építészetben kívül-belül alkalmazzák a tetőfedéstől a falak, padlók vagy akár bútorok burkolásáig. Gyönyörű természetes struktúrája mélységet ad bármilyen térnek. Színei a feketétől a szürkén át a foltos barnáig terjednek, s ez a tökéletes mély, semleges árnyalat szinte minden stílust kiegészít legyen szó vidéki konyháról vagy egy modern kialakítású otthonról, organikus tulajdonságaival a nyers luxus érzetét kölcsönzi minden helyiségnek.

Black csillámpala kőfurnérral borított bútor

A természetes palakővel fedett, üvegszálerősítéses műgyanta vagy természetes rost hátoldallal rendelkező kőfurnérok e trendet tovább erősítik, hiszen használatukkal olyan helyeken is megvalósítható a kőburkolat, ahol ez korábban teljesen elképzelhetetlen volt.

Kínálatunkban az agyagpala és a csillámpala 23 színben található meg – kérjen ingyenes termékmintát!

(1) http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2007/tv0712/pala.htmlIGÉNYELJEN INGYENES TERMÉKMINTÁT!

Válasszon ki 3 szimpatikus mintát, melyet 1 héten belül kézhez is kap. További minták 1000 Ft/darab áron igényelhetőek, melyek árát jóváírjuk rendelése végösszegéből. Az ingyenes mintákon felül felmerülő összegről díjbekérőt küldünk, melyet előreutalással tud kiegyenlíteni. Amennyiben teljes mintaszettet igényelne, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. A választék a TERMÉKEK menüpontban megtekinthető.


  Telefonszám formátuma: 06 20 111 1111

  A mintákat GLS futárszolgálat szállítja ki a megadott címre, ezért kérjük, hogy olyan postázási címet adjon meg, ahol napközben elérhető!

  Mely terméktípus érdekli?

  LiteStone - ultravékony kőfurnérTranslucent - áttetsző kőfurnér

  Agyagpala

  Indian AutumnRusticSahara WhiteMulti PinkMulti ColourGreyCalifornia GoldTerra RedTan

  Csillámpala

  D. BlackBlackCopperCopper NewJade GreenOcean GreenD. GreenGoldenSilver ShineSilver Shine GoldBurning ForestGalaxy BlackSilver GreyStar Galaxy

  Homokkő

  Rainforest BrownRainforest GreenTeakwoodRainbowRedWhiteBlack Line

  Mészkő

  Crystal WhiteCement GreenSapphire Green

  Agyagpala

  Indian AutumnRusticSahara WhiteMulti PinkMulti ColourGreyCalifornia GoldTerra RedTan

  Csillámpala

  D. BlackBlackCopperCopper NewJade GreenOcean GreenD. GreenGoldenSilver ShineSilver Shine GoldBurning ForestGalaxy BlackSilver Grey

  KAPCSOLAT

  Slate Design Kft.

  Bemutató terem: 3300 Eger, Tárkányi út 92/G (Agria Vállalkozói Park)

  Telefon:
  +36 70 620 7999 – Bánki Gergő
  +36 70 612 6125 – Kerényi Réka

  E-mail: info@slatedesign.hu

  Nyitvatartás:
  Hétfő–Péntek: 08:00–16:30
  Szombat: előzetes egyeztetés alapján

  HÍRLEVÉL