A természetes kő változatossága – Interjú Darida-Sárközi Anita lakberendezővel

A természetes kő változatossága – Interjú Darida-Sárközi Anita lakberendezővel

A színek és formák összhangja mellett rendkívül fontos, hogy az ottlakók személyisége is visszatükröződjön egy otthonban – tartja Darida-Sárközi Anita lakberendező, aki egy újonnan épült budakeszi háznál a Grey és a Copper-New LiteStone kőfurnérok felhasználása mellett döntött.

Már több munkád során alkalmaztad a Slate Design kőfurnérjait, mesélnél picit ezekről?

A Ferienhotel belsőépítészeti átalakítására kértek fel minket egy kolléganővel: egy tipikus osztrák hotelt kellett modern hangulatúvá varázsolnunk. Elsősorban az íves felületek újragondolása okozott problémát, hogy miként tudnánk ezeket feldobni. Ekkor találtunk rá a kőfurnérra, melyet a lobbinál, a recepciós és bárpultnál is alkalmaztunk, az oszlopokon, íves felületeken a hajlítható EcoStone változatban. Később egy budapesti, 2. kerületi házban a TV-előtétfalnál használtam újra ezt a különleges anyagot.

A Ferienhotel információs pultja Slate Design Silver Shine Gold csillámpalával

A jelenlegi, új építésű háznál mi volt a koncepció?

Mindenképpen nagyon letisztult vonalakat szerettünk volna, a modern, elegáns, mégsem minimalista világ tetszett. Mivel az épület formailag viszonylag egyszerű, különleges anyagot, színvilágot kerestünk. Ragaszkodtunk azonban ahhoz, hogy természetes anyagot használjunk. A kőfurnér vékony, mégis valódi kő, melyből nagy felületen tudunk természetes hatást létrehozni viszonylag nagy kockákból, játékosan alkalmazva. Bár a kőfurnér használatának az ötlete Litkey Csaba építésztől származott, mivel ismertem az anyagot, tudtam, hogy nem fogunk csalódni.

Ennél a budakeszi otthonnál a Grey és a Copper-New színek mellett döntöttetek. Miként történt a színek kiválasztása?

Kontrasztos színeket szerettünk volna. A fal színe törtfehér, ezzel nagyon ellentétes a grafitszürke, a rezes szín pedig nagyon feltűnő, csillogó, látványos.

A grafitszürke (Grey) struktúrájú Slate Design kőfurnér éles ellentétben van a törtfehér falakkal, így dinamikát visz a letisztult vonalvezetésbe

Milyen előnyét látod a kőfurnéroknak?

Nagyon tetszik, hogy egyértelműen természetes anyagról van szó, mert minden lap más és más, szemben a mesterséges anyagokkal, ahol a minták ismétlődnek. A kőfurnérnál a természetes kő változatossága nagyon szépen kijön. Szintén fontosnak tartom, hogy rengeteg színben elérhető, emellett könnyű anyag, mind fizikailag, mind a megmunkálását tekintve. Kültéren és beltéren egyaránt használható, bírja a hőt is, így például a külön kis épületnél, amit mi buliháznak hívunk, a kandallót is ezzel burkoltuk.

Darida-Sárközi Anita

Darida-Sárközi Anita

Említetted, hogy az építésszel közösen döntöttetek a kőfurnér mellett. Más munkák során is együtt gondolkodsz, dolgozol az építésszel?

Gyakran megtörténik, hogy amikor még csak a tervrajzon létezik az épület, már megkeresik a lakberendezőt, mivel mi kicsit más szemmel látunk, hiszen a család igényei szerint szeretnénk majd berendezni a házat. Így nem egyszer előfordult már, hogy kértünk bizonyos változtatásokat, az ablakok legyenek kisebbek vagy nagyobbak, a falak kerüljenek arrébb 10-20 centiméterrel, mert nekünk már azt is figyelembe kell venni, hogy például a megbízó az átlagosnál hosszabb ágyat szeretne majd a hálószobájába. Úgy gondolom, hogy mindenkinek úgy a legjobb, s ez a végeredményen is látszik, ha a lakberendező minél előbb bekapcsolódik a folyamatokba, ugyanakkor fontos, hogy mindenki tudja, hol a helye.

Mi az, amit leginkább élvezel a munkád során?

Mindig az elejét, amikor találkozunk egy ügyféllel, s mi is mutatunk valamit magunkból, őt is próbáljuk megismerni. És a sok találkozás alatt egyre jobban összehangolódunk.

A honlapodon van egy idézet Giorgio Armanitól, mely szerint „A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van.” De mégis mitől lesz stílusos egy otthon?

Azon túl, hogy a színek és a formák összhangban vannak, az ottlakók személyiségének is vissza kell tükröződnie. Ha ez hiányzik, akkor hiába szép egy otthon, valami hiányzik belőle. Ezért is gondolom úgy, hogy pontosan azoknak van a legnagyobb szükségük lakberendezőre, akik keresgélik még a saját stílusukat. Sokszor találkozom olyan ügyféllel, akinek vannak ugyan ötletei, de ezeket nem tudja felfűzni egy fonalra, hogy egységet kapjon. Ehhez kellünk mi, hogy felmérjük  az igényeket, megismerjük a megrendelőt, s az ő képére szabjuk az adott teret. Egy jó lakberendező kicsit alázatos, hiszen nem az a fontos, hogy megmutassuk, mit tudunk, hanem hogy kiszolgáljuk az ügyfelet.

Jelenleg milyen trendeket látsz a lakberendezésben, belsőépítészetben?

Egyre inkább jellemző a stílusok keveredése, ami nekem nagyon tetszik, hiszen ettől nagyon egyéni lesz a végeredmény.

Visszatérve még egy gondolat erejéig a Slate Design kőfurnérra, kiknek ajánlanád?

Személy szerint inkább azoknak, akik modern hangulatú épületekben, otthonokban, illetve elegáns terekben gondolkodnak. Éppen az eleganciája, modernsége miatt azonban fontosnak tartom, hogy a kivitelezés pontosan történjen, szakmailag hozzáértő kezekbe kerüljön az anyag. A budakeszi házhoz a Slate Design ajánlott kivitelezőt, akik nagyon szépen és pontosan dolgoztak.

 

BEMUTATKOZÁS

Darida-Sárközi Anita

Már kisgyermekként szerettem belesni a nyitott ablakokon… és ez azóta sem változott. Itthon és külföldön járva is hívogatnak a tárva felejtett ajtók-ablakok. Kíváncsi vagyok, vajon mások hogyan élnek, miként rendezik be az otthonukat.

1999-ben közgazdász diplomát szereztem, ám néhány íróasztal mögött, számok között eltöltött év után rájöttem, még mindig inkább nyitott ajtókon leskelődnék…

Időközben hobbiból virágkötészetet tanultam, és lelkesen lapozgattam a lakberendezési magazinokat. Saját házunk építésekor jöttem rá, hogy élvezem a tervezés-álmodozás, kivitelezés minden mozzanatát.

Megszállottá és okleveles lakberendezővé a Junior Art Center–Lakberendező Iskola segítségével váltam.

Tervezőként az ARCHLine.XP_Interior programot használom. Szeretem a visszafogott eleganciát, a letisztult formákat, a föld- és pasztell színeket. Munka után pedig a csendet és a belém kapaszkodó apró kezecskéket.

Honlap: dsa-studio.hu



MEGTETSZETTEK AZ ULTRAVÉKONY SLATE DESIGN KŐFURNÉROK? KÉRJEN AJÁNLATOT!

Hívjon minket!